Oružani obračuni, masovni zločini, ali i policajci koji su laki na okidaču, nisu pojave novijeg datuma u Sjedinjenim Američkim Državama. No otprilike u posljednjih godinu dana dogodili su se slučajevi koji su tamošnju javnost uzburkali više nego ikada prije. Je li u skladu s time došlo i do znatnijih promjena u javnoj percepciji i zakonodavstvu koje regulira posjedovanje i korištenje oružja u SAD-u, zemlji s najviše oružja po stanovniku na svijetu?


Život se vratio na američke ulice. Pandemija je, čini se, napokon pod kontrolom. Drugoj krizi, onoj koju je predsjednik Joe Biden nazvao nacionalnom sramotom, kraj se ne nazire. Godišnje od vatrenog oružja umire oko 40 tisuća Amerikanaca. Oko 48 posto građana nasilje povezano s oružjem detektira kao veliki problem, a više od polovice želi strožu zakonsku regulativu.

– Imamo više oružja nego stanovnika. Zašto je tako u našoj demokraciji, u ovom vremenu u kojem živimo, u našoj kulturi? Zašto nam treba toliko oružja i zašto smo tako nasilni?, pita se Susan. S druge strane Tom kaže da njegov zet ima pištolj, živi u Baltimoreu i za njega je to pitanje, kaže – sigurnosti njegove obitelji.

Amerikanci i oružje

S 390 milijuna komada oružja koje posjeduju njezini građani, Amerika je prva država na ljestvici kada je riječ o naoružanim civilima. Dobro su naoružani i stanovnici nama susjednih Srbije i Crne Gore, u Europi još i građani Finske i Islanda.

Pištolj je mnogo više od oružja, godinama ponavljaju protivnici kontrole naoružanja u SAD-u. A za vlasnike oružja, kaže predsjednik Neovisnog udruženja vlasnika vatrenog oružja Richard Feldman – pištolji predstavljaju osnovne pozitivne američke vrijednosti: slobodu, neovisnost kao i međuovisnost.

Države s najviše oružja po stanovniku

U Bidenovih prvih sto dana u Bijeloj kući zastave su spuštane na pola koplja u znak žalosti zbog masovnih ubojstava u Boulderu, Indianapolisu i Atlanti. Predsjednik Joe Biden potpisao je niz izvršnih uredbi kojima želi obuzdati krizu nasilja koju je pandemija produbila. U prvom redu cilj mu je suzbiti ‘oružje kućne izrade’, ono koje nema serijski broj. Zabrana koju predlaže predsjednik nije realna, 3D printeri su stvarnost, upozorava Dimitri Karras, voditelj poslovanja u trgovini oružja ‘Firearms Unknown’ u Kaliforniji.

Predsjednik civilima želi ponovno zabraniti i uporabu automatskog oružja, onog kojim je u trgovini u Coloradu u ožujku ubijeno desetero ljudi. Ta je zabrana na federalnoj razini bila na snazi deset godina, istekla je 2004. Za ozbiljnu reformu zakona o oružju Bijela kuća treba potporu Kongresa.

Bez potpore Senata za strogu istragu kupaca oružja

Zastupnički dom nedavno je izglasao dva važna zakona koja bi omogućila strogu i temeljitu istragu kupaca oružja, posebno kada je riječ o internetskoj trgovini i privatnim transakcijama. U Senatu ovi prijedlozi nemaju potporu potrebne većine. Studije pokazuju da savezne države sa strožim zakonima o oružju najčešće imaju manji broj stradalih od pucnjave. U posljednjih 25 godina nije donesen nijedan zakon o oružju na federalnoj razini.

– Promatrači sa strane misle da je 2. amandman američkog Ustava najveća prepreka za regulaciju oružja, ali u praksi taj amandman nije zaustavio donošenje zakona u SAD-u. Politike koje reguliraju oružje izazivaju velike podjele i polarizaciju, upozorava Eric Ruben, profesor na SMU Dedman School of Law. 

“Ubijaju loši ljudi, ne ubija oružje”

– Često potvrđujemo zakone koji ograničavaju pristup oružju ljudima poput mene. Posjedujem više od stotinu komada oružja, a u posljednjih 40 godina nisam počinio kazneno djelo s niti jednim od mojih pištolja. I da posjedujem još deset puta više oružja ne bih postao nasilan jer posjedujem oružje, dodaje Richard Feldman

Velika većina Amerikanaca poštuje pravo građana na obranu života i imovine vlastitim oružjem. I sama rasprava o mogućim zakonskim promjenama koje bi otežale kupnju oružja povećala je potražnju. Samo u prva tri mjeseca ove godine prodano je oko šest milijuna pištolja i pušaka. 2021. mogla bi za trgovce oružjem u SAD-u biti i bolja od prethodne koju će pamtiti kao jednu od najboljih poslovnih godina.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!