Švedski parlament usvojio je zakon kojim će se ojačati potrošačka prava kod izvođenja estetskih operacija. Zakon stupa na snagu prvog srpnja, a donesen je nakon učestalih pritužbi pacijenata na rad medicinskog, ali i nemedicinskog osoblja koji je posljednjih godina radilo na uljepšavanju pacijenata, što je u nekim slučajevima dovelo do ozbiljnih komplikacija. Stručnjaci poručuju – sličan zakon potreban je u svim zemlja Europske Unije.

Od 1. srpnja samo će liječnici i stomatolozi s odgovarajućim specijalističkim vještinama moći izvoditi estetske operacije u Švedskoj. Estetske injekcije s punilima i botoxom davat će samo registrirani stomatolozi i liječnici.

Uljepšavanjem se u Švedskoj više neće moći baviti takozvani lažni liječnici, odnosno osobe koje su završile tečaj ili oni koji su taj zanat izučili na internetu. Od pružatelja kozmetičkih postupaka tražit će se osiguravanje pacijenta. To će povećati šanse pacijentu za primanje naknade u slučaju ozljede.

Inspekcija ministarstva zdravstva i socijalne skrbi bit će odgovorno nadzorno tijelo za provedbu zakona. Novim se zakonom, među ostalim, određuje dobna granica od 18 godina za izvođenje estetskih zahvata.

– Nužno je da se pacijent osjeća sigurno i da zna da osoba koja daje injekciju ima odgovarajuće kompetencije. A ako nešto pođe po zlu, pacijent će imati osiguranje baš kao i u slučaju bilo koje druge vrste medicinske skrbi, rekla je Lena Hallengren, ministrica socijalne skrbi u Švedskoj.

Liječnici koji se bave estetskom kirurgijom u Hrvatskoj pozdravljaju ovu odluku švedskog parlamenta. Slična regulativa nužna je, kažu, u svim zemljama Europske unije. 

– Veliki problem s time je da stvarno morate biti doktor koji zna anatomiju lica jer u svijetu s fillerima ima i sljepoće, imamo problema s nekrozom kože, velikim ožiljcima, a da ne govorim o prenapumpanim licima, krivim proporcijama lica… Ljudi koji ne znaju anatomiju, koji ne znaju u koji nivo kože ti produkti moraju ići, koja doza može ići… I ne samo to, cijene su strašno niske i to su često ilegalni, fake produkti kupljeni na Amazonu i internetu, kaže Nikola Milojević, direktor klinike za estetsku medicinu. 

Zakon u Švedskoj kritiziraju oni koji više ne smiju izvoditi kozmetičke zahvate, a smatraju da imaju pravo na to zbog edukacija koje su prošli, iako nisu liječnici.

– Mislim da zakon nije pošten, ja sam biomedicinski analitičar i devet godina radim na ovom području ljepote. Znam taj posao i svi su zadovoljni, kaže Faramarz Heshmat Pasand.


Novčana kazna ili zatvor do šest mjeseci

Prema novom zakonu, za bavljenje estetskom kirurgijom u Švedskoj bit će potrebne specijalističke vještine. Plastični kirurzi pozdravljaju tu odluku, no zakon ne definira kakvu specijalističku potvrdu liječnik mora imati za izvođenje kozmetičkih zahvata.

– Zakon mora biti precizniji i jasniji, u njemu se mora navesti o kakvim je kompetencijama riječ. U suprotnom liječnik će sam moći procijeniti ima li odgovarajuće kompetencije za postupak. No tada se vraćamo na staro, a to je da zahvate izvode i oni koji nisu za to školovani, kaže Emma Hansson, profesorica plastične kirurgije i predsjednica Švedskog udruženja plastične kirurgije.

U Hrvatskoj morate posjedovati certifikat za ubrizgavanje eliksira mladosti u lice, no ne odnosi se on samo na liječnike. Mogu ga imati i oni koji nisu liječnici, poput kozmetičara i medicinskih sestara pa i majstora tetovaža.

– Nije problem među doktorima, te regulative ovdje ima za doktore, ali nema za ove druge, i bilo bi jako bitno da se politika okrene tome, poručuje Milojević.

U Hrvatskoj se svake godine 15 posto više osoba podvrgava tretmanima pomlađivanja. Tretman botoksom sve je popularniji diljem svijeta pa tako i u Švedskoj.

Svi oni koji nastave izvoditi estetske kirurške zahvate, a ne ispunjavaju uvjete vezane za to, u Švedskoj će se suočiti s novčanom kaznom ili zatvorom do šest mjeseci.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!