Ove godine, po prvi puta održan je Hod za život, obitelj i Hrvatsku u Slavonskom Brodu. Okupljeni sudionici hodali su gradom uz pjesmu i veselje, iskazujući solidarnost, poštovanje i ljubav prema nerođenom i rođenom djetetu, njegovoj majci, ocu, za naše bake i djedove, za naše obitelji Hrvatsku.

Maja Fabris, glavna koordinatorica Hoda za život u Slavonskom Brodu, istaknula je da su građani izlaskom na ulice grada javno iskazali želju da Hrvatska bude država u kojoj su zaštićeni životi svih ljudi, gdje je za svoj život siguran svaki čovjek: „Ne želimo da se pobačajem prekida život onog djeteta koje raste pod srcem svoje majke! Činjenica da živimo u demokratskom društvu čini nas suodgovornima za zakone u našoj državi koje izglasavaju naši politički predstavnici“, rekla je Fabris.

„Imamo društvenu odgovornost protiviti se prekidanju života nerođene djece i ideji da bi se drugima život prekidao putem eutanazije. Očekujemo od političara koji nas predstavljaju na lokalnoj i nacionalnoj razini da štite temeljno ljudsko pravo – pravo na život!“, istaknula je Fabris.

Geslo ovogodišnjeg Hoda je: Za zaštitu svakog ljudskog života – bez diskriminacije!

Martin Martinović, koordinator Hoda istaknuo je da ih posebno veseli i ponosni su što se po prvi puta u njihovom gradu održao Hod za život, obitelj i Hrvatsku. Slavonski Brod je grad u kojem je za vrijeme Domovinskog rata stradalo najviše djece, samo u jednoj godini, 1992. godine stradalo je čak 27-ero djece na pragu svoga doma, a 65 ih je ranjeno za što do danas, nitko nije odgovarao. Danas se  hodalo  za sve one majke koje u trenutku najveće životne krize nemaju podršku obitelji i društva. „Istraživanja pokazuju da 75% žena koje su imale pobačaj, kažu da su to učinile zbog ekonomskih razloga ili pritiska okoline, stoga je naša odgovornost briga za zaštitu života od začeća. Želimo potaknuti aktualnu vlast da se poduzmu konkretne mjere koje bi pomogle majkama, na primjer, fleksibilnije radno vrijeme za majke, da se ne moraju brinuti nakon porodiljnog dopusta da će se vratiti na slabije plaćeno radno mjesto“, rekao je. Podsjetio je na važnost podrške svakoga muškarca, koju oni kao očevi mogu pružiti majci njihovog djeteta“, rekao je Martinović.

Mihaela Maričević, volonterka Organizacijskog odbora Hoda za život, rekla je da se zalažu za društvenu, zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, zasebnog ljudskog bića koje u tijelu majke raste, rita se, osjeća bol, ali se i smiješi.

„Znanost tvrdi da život svakoga čovjeka počinje na isti način – začećem! Pravo na život je temeljno ljudsko pravo! Osvrnimo se dakle oko sebe i pružimo konkretnu pomoć tim ženama i njihovoj djeci.  Nikad, baš nikad, ne pomažemo ženi tako da joj „pomognemo“ da prekine život svog djeteta. Uvijek joj pomažemo kad joj pomognemo da zaštiti život svog sina ili kćeri.

Trudnica je već majka!“, istaknula je Maričević.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!