Predsjednik iranskog parlamenta rekao je u nedjelju da je tromjesečni sporazum o nadzoru između Teherana i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) istekao u subotu, izvijestila je iranska državna televizija, dodavši da agencija neće više imati pristup snimkama nuklearnih postrojenja.

Šef IAEA-e Rafael Grossi održat će u nedjelju popodne konferenciju za medije. Grossi pregovara s Iranom o produljenju sporazuma o nadgledanju koji bi mogao utjecati na pregovore koji se vode između Teherana i šest sila o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, priopćila je IAEA.

– Od 22. svibnja i sa završetkom tromjesečnog sporazuma, agencija neće imati pristup podacima koje su prikupile kamere unutar nuklearnih postrojenja dogovorenih sporazumom, prenijela je državna televizija izjavu predsjednika parlamenta Mohamada Bakera Kalibafa.

Iran je postupno počeo kršiti odredbe ugovora sa svjetskim silama nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma 2018. godine te ponovno nametnuo sankcije Teheranu.

Sporazumom se nastoji spriječiti da Iran razvije nuklearno oružje, no Teheran tvrdi da to nikada nije ni namjeravao.

U veljači su se IAEA i Iran dogovorili da će zadržati “potrebni” nadzor i provjere, iako je namjera Teherana smanjiti suradnju s agencijom, uključujući i okončanje iznenadnih inspekcija.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!