Jedno od istraživanja pokazalo je da 30% roditelja ne traži stručnu pomoć u informiranju o spolnom zdravlju djece, a većina njih s djecom ne razgovara o toj temi. Nužnost pravodobne edukacije naglašavaju studenti medicine, koji su se okupili u projektu “The Talk”.

Čak 25% srednjoškolaca misli da se HIV prenosi poljupcem, a samo malo više od polovine zna se pravilno zaštititi, kažu nam studenti koji na radionicama učenike podučavaju o spolnom i reproduktivnom zdravlju. Do sada su surađivali s 50-ak škola iz cijele Hrvatske.

– Kroz prezentaciju koju smo napravili u suradnji s ministarstvom njima kažemo neke korisne savjete, npr. kada bi prvi put trebali otići ginekologu, isto odgovaramo na njihova pitanja kojih stvarno ima jako puno, objašnjava koordinatorica projekta “THE Talk” Klara Miljanić.

Osim pravilnog korištenja zaštite učenici često pitaju i komu se javiti za cijepljenje protiv HPV-a.

– Najčešće spolne bolesti o kojima učenici zapravo najmanje znaju upravo HPV, herpes i možda infekcija klamidijom i mislimo da to treba promijeniti, da ih se treba educirati, kaže Dina Gržan, edukatorica.

Pravovremena edukacija je ključna jer sve su te bolesti izlječive. U projektu sudjeluje više od 60 studenata edukatora. Povratne informacije izuzetno su pozitivne, učenici su oduševljeni projektom, kaže koordinatorica Vesna Galjuf.

– Možemo znanja koja smo dobili na studiju prenijeti srednjoškolcima. Mi smo zapravo nedavno isto bili u toj situaciji i iste su nas brige i problemi mučili, naglašava Marijan Kulaš.

>]

Studentima nije teško odvojiti vrijeme za edukaciju učenika, ali, kažu – i roditelji bi trebali više razgovarati sa svojom djecom jer ta tema više ne bi smjela biti tabu.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!