Ministarstvo civilnih poslova u Vijeću ministara kontaktiralo je predstavnike više institucija i počelo sa pripremom plana za izdavanje “covid” putovnica građanima BiH, koji se očekuju najkasnije do kraja srpnja, potvrđeno je iz ovog ministarstva.

Iz ministarstva navode da konkretniji koraci nisu mogli biti napravljeni sve dok EU nije usvojila detalje i jasne smjernice za korištenje ovog certifikata, što je učinjeno u četvrtak, 20. svibanj.

Zamjenik ministra civilnih poslova Siniša Ilić rekao je za “Glas Srpske” da ne može precizirati datum, ali da bi izdavanje ovih certifikata moglo početi najkasnije do kraja srpnja.

“To zavisi i od procesa imunizacije, koji ne teče u BiH kao u nekim drugim državama u Europi. Od brzine cijepljenja zavisi stvaranje baze, da bismo imali konkretnije činjenice i da bismo lakše sproveli izdavanje ovog certifikata. Vjerujem da će i sam proces imunizacije biti ubrzan i da će svi građani moći slobodno da putuju“, rekao je Ilić.

On dodaje da se ovom pitanju pristupilo ozbiljno, jer će ovaj dokument biti važna osnova za dalji tok otvaranja država, putovanja i privredu u narednom periodu.

Do kraja lipnja

“Covid” putovnica trebala bi da bude spremna najkasnije do kraja lipnja, priopćeno je u četvrtak u Briselu, a u njemu će moći da se zabilježe dokazi o cijepljenju, preležanoj koroni ili negativnom nalazu testa. Ta digitalna europska iskaznica imat će kod koji teško može da bude krivotvoren.

Još se lome koplja koja cjepiva se priznaju.

Konsenzus je za sada da su to samo ona koje je odobrila Europska agencija za lijekove, ali države članice mogu same da prihvate i druga cjepiva.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!