Naša stranka je reagirala na jučerašnju posjetu hrvatskog ministra Gordana Grlića Radmana križnom putu u Stocu, odnosno na njegov govor.

“Jučerašnja posjeta Gordana Grlića Radmana Stocu služi otvorenoj podršci Hrvatske fašizaciji dijela BiH s hrvatskom većinom koju još od rata provodi HDZ BiH. Nemamo ništa protiv da žrtve Drugog svjetskog rata, ma na kojoj strani da su pale, imaju svoj pomen, ali imamo protiv toga da se preko njih daje politički legitimitet NDH-u, što pretvaranje Stoca u hercegovački Bleiburg jeste i što je neoustašizacija Hercegovine koju HDZ BiH radi još od početka posljednjeg rata”, stoji u priopćenju.

Osim toga, dodaje se, “cijeli kulturno-memorijalni kompleks križnog puta u Stocu građen je tako da ugrožava srednjevjekovno kulturno naslijeđe BiH od prvorazrednog značaja koje pripada svim narodima podjednako, te je i zbog toga značajno doprinio širenju međuetničkog nepovjerenja i netrpeljivosti u Stocu i Hercegovini”.

“I, u konačnici, kroz zloupotrebu kolektivnih emocija i sjećanja, kroz zloupotrebu međunacionalnih odnosa, kroz zloupotrebu kulturnog naslijeđa, s tako jednog spornog mjesta Grlić Radman se direktno petljao u unutrašnjo-političke stvari Bosne i Hercegovine zalažući se, između ostalog, i za promjene Izbornog zakona po mjeri HDZ-a”, ističu iz Naše stranke.

Pitaju, stoga, ministricu vanjskih poslova (BiH, Biseru Turković, op.a.) zašto je Radmanova posjeta Bosni i Hercegovini dopuštena kad se znalo o čemu se radi i traže “da je sada osudi te poduzme adekvatne mjere iz svoje nadležnosti kako se ovakvi incidenti ne bi više ponavljali”.

“Moramo skrenuti pažnju da je ovakvu bahatost Grlića Radmana i ostalih hrvatskih nacionalista u Stocu omogućila i Vlada FBiH koja nije učinila ništa na zaštiti srednjevjekovnog kulturnog naslijeđa te doprinijela stvaranju utiska da Stolac uistinu jeste isključivo hrvatski grad i da u njemu može raditi šta god ko hoće ako je to u interesu HDZ-a”, zaključuje se u priopćenju Naše stranke.

Podsjetimo da je na posjetu Grlića Radmana ranije danas reagirala i Socijaldemokratska partija BiH (SDP) koja je zatražila od predsjednika i premijera Hrvatske da upute ispriku građanima BiH.

“Povodom posljednjeg ispada i diplomatskog incidenta u režiji najviših dužnosnika Vlade susjedne Republike Hrvatske, SDP BiH poziva premijera i predsjednika ove države da upute izvinjenje građanima Bosne i Hercegovine. Posjeta ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radmana obilovala je diplomatskim skandalima i postupcima nedostojnim državnika koji navodno promiču međudržavno razumijevanje i dobrosusjedske odnose”, naveli su iz SDP-a.

Izvor:klix.ba

Izjave o unutrašnjem ustroju Bosne i Hercegovine, uz ocjene šta Republika Hrvatska može ili “ne može dopustiti” u Bosni i Hercegovini je direktno miješanje u unutrašnje stvari naše države, naveli su iz SDP-a.

Izvor:klix.ba

error: Content is protected !!