Firma “Greens” posjeduje certifikat koji potvrđuje da su njihovi proizvodi uzgojeni isključivo na organskim principima. Jedinstvena je i po tome što je dala priliku osobama s invaliditetom, da budu uključene u proces proizvodnje.

Zahvaljujući društvenom biznisu “Greens” osobe s invaliditetom uključene su u poljoprivrednu proizvodnju mikropovrća, začinskog i ljekovitog bilja. Dvadeset četverogodišnja Amila Redžić iz Tuzle sretna je, kaže, jer je svaki njen radni dan ispunjen novim iskustvima.

AMILA REDŽIĆ, zaposlenica “Greensa”

“Kad dođemo onda se fino rasporedimo, sadimo mikropovrće, pripremimo sve što treba za to, režemo, sadimo cvijeće. Ovdje sam zaposlena od rujna prošle godine, prvo sam dva mjeseca stažirala, pa sam i službeno zaposlena kao poljoprivredni tehničar.”

Biljkama, kao i ljudima, treba ljubavi i pažnje. Dok nam Kerim opisuje svoja zaduženja, potvrđuje nam da ovdje ima i jednog i drugog.

 KERIM MAŠALA, zaposlenik “Greensa”

“Sadim i radim sve po potrebi, zalijevam.. Najviše volim raditi oko biljaka, to me opušta.”

Greens ima staklenik od 25 metara kvadratnih, i plastenik od 150 metara kvadratnih. Iako smo ovo udruženje posjetili poprilično kišnog dana, moramo reci da izgleda kao da sunce ovdje stalno sija.

Nevladina organizacija “Pro reha” prepoznala je najbolje modele iz Europske unije, te kako ističe direktor Vedad Vajzović nastoje da ih prilagode socio-ekonomskim prilikama u našoj zemlji. Cilj je jasan.

VEDAD VAJZOVIĆ, direktor Udruženja “ProReha”

“Da osobe s invaliditetom zaista integriramo u sve aspekte života, kako socijalnog tako i radnog. Tu su oni našli svoje mjesto gdje u prirodnom okruženju, bez puno stresa mogu da ostvare svoj puni potencijal.”

A objektiv naše kamere zabilježio je i posebnu prostoriju u kojoj se uzgaja mikropovrće što iziskuje vještačko svjetlo, ventilaciju, kao i određenu temperaturu, tako da cjelogodišnja proizvodnja biljaka ne zavisi od meteoroloških uvjeta.

 HARIS KANLIĆ, diplomirani agronom

“ To su mladi izdanci biljaka koji se najviše koriste u kulinarstvu. Kao dodatak jelima sendvičima itd. Meni je stvarno super ovdje raditi, stvara se neka empatija i zadovoljstvo kada pomogneš osobi s invaliditetom.”

Akcija “Ostani kući i posadi svoju omiljenu biljku” projekt je na koji su zaposleni ponosni, jer je naišao na pozitivan odjek u tijeku pandemije korona virusa.

 U Bosni i Hercegovini djeluje veliki broj organizacija i udruženja koja za cilj imaju pružiti podršku osobama s invaliditetom. Europska unija prepoznala je te projekte te radi na jačanju ovog segmenta civilnog društva.

Izvor: BH RT

error: Content is protected !!