Županije u Federaciji BiH sve su glasniji zagovornici potrebe što skorije promjene zakonskog rješenja o pripadnosti javnih prihoda u tom entitetu, a to pitanje dodatno je naglašeno u krizi kojoj svjedočimo posljednjih godinu dana, kada se županije bore za ispunjavanje svih svojih financijskih obveza, i to zbog situacije u kojoj im je priljev sredstava umanjen zbog smanjene ekonomske aktivnosti poslovnih subjekata, piše Večernji list BiH.

Razlog je kriza prouzročena pandemijom, tako da su županijski proračuni ove godine, baš kao i lani, uvelike ovisni o pomoći s viših razina vlasti. Prošla godina pokazala je kako je pomoć s federalne razine bila iznimno važan čimbenik u suočavanju s ekonomskom krizom.

Premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg objasnio je u izjavi za Večernji list kako je stavka pomoći nižim razinama vlasti, dakle županijama i općinama, ugrađena u federalni proračun za ovu godinu te se pomoć svakako očekuje. Tim više što su županije opterećene krizom, odnosno nose na leđima velik dio tereta, dok je pak HNŽ specifičan i po tomu što ima obveze prema nekim nacionalnim institucijama.

Herceg je o toj temi nedavno razgovarao i s predstavnicima federalne Vlade, pri čemu je federalni premijer Fadil Novalić podsjetio kako su krajem prošle godine imali zajednički sastanak sa županijskim premijerima na kojemu se razgovaralo o proračunu i ekonomskim mjerama. Potvrdio je kako je ovogodišnji proračun dobrim dijelom rezultat dogovora s toga sastanka, a na njemu je upravo, kazao je Novalić.

Herceg je naveo kako će i ove godine županije morati dobiti pomoć s obzirom na to da same neće moći iznijeti teret financiranja te je predložio da u Vladi ostane 200 milijuna maraka grantova.

– Mi smo upravo taj prijedlog usvojili. To je dobro. Usvojili smo ga zato što je prošle godine 200 milijuna maraka i 30 milijuna mraka za općine imalo itekakav utjecaj. Najbolje su iskorištena sredstva u HNŽ-u – potvrdio je Novalić.

U kontekstu ekonomskih pokazatelja, Novalić je posebno naglasio iznimno dobre pokazatelje za prva četiri mjeseca ove godine. Raste izvoz, kao i industrijska proizvodnja, a Novalić je uputio kako će imati i mjere za turizam, a sve se radi harmonizirano.

Na ovom sastanku sugovornici su se osvrnuli i na Zakon o raspodjeli javnih prihoda FBiH, osobito u svjetlu evidentnoga pada županijskih prihoda, do kojeg je došlo zbog krize vezane uz pandemiju.

– Od 2006. godine, odnosno od početka primjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH, naša županija ostala je bez najmanje jednog godišnjeg proračuna. Postoji široki konsenzus izvršne i političke vlasti u županiji kako se dosadašnji model mora izmijeniti i kako je on neodrživ. Naš stav po tom pitanju dijeli i velika većina drugih županija – naglasio je Herceg.

Premijer HNŽ-a Nevenko Herceg je u izjavi za Večernji list kazao kako je na sastanku pokazano razumijevanje s federalne razine o potrebi promjena ovog zakonskog rješenja. Inače, u kontekstu pomoći s viših razina vlasti treba uputiti i na situaciju u kojoj je za općine osigurano 30 milijuna maraka.

Izvor: Iks-portal.info

error: Content is protected !!