Na današnji dan, ili prve subote oko tog datuma, redovito se nekoliko stotina obožavatelja davno preminulog diktatora i masovnog ubojice Josipa Broza Tita okuplja u Kumrovcu kako bi obilježili godišnjicu njegova rođenja.

Ovom prigodom podsjećamo kako se stvarao i čemu je služio kult Velikog vođe „bratskih naroda Jugoslavije“, a čiji je kraj završio u brutalnoj agresiji Titove armije potpomognute četnicima na našu domovinu Hrvatsku 1991. godine.

Na samu Titovu inicijativu njegov rođendan je nazvan Dan mladosti 1957. (iako je Tito tada imao 66 godina!). Obilježavanje ‘Titovog rođendana’ odvijalo se uz veliki slet u čast diktatora na stadionu JNA u Beograd. Tada bi ‘jugoslavenska mladost’ predavala Josipu Brozu štafetu mladosti iskazujući mu tako privrženost i obožavanje. Ta štafeta uvedena je 1945. godine.

Štafeta mu je predavana svake godine na današnji dan do smrti 1980., a komunistički režim je nastavio isto i poslije njegove smrti.

Smisao toga bio je da stvoreni kult ne umre i da kroz Titovo ime što lakše i dulje vlada pokorenim narodima i ljudima Jugoslavije.

Vlada susjedne Slovenije zabranila je proslavu i obilježavanje Dana mladosti iz razloga jer se totalitarni režimi ne mogu slaviti i jer se nove naraštaje mora obrazovati u duhu Ustava, pa jedan dio Slovenaca dolazi u Kumrovec na proslavu istog.

Izvor: narod.hr