I uz činjenicu da je broj predškolskih ustanova na području Zapadnohercegovačke županije u posljednjih pet godina rastao u većini lokalnih samouprava, vrtićki kapaciteti još su uvijek nedovoljni, zbog čega se stvaraju liste čekanja, piše Večernji list BiH.

Najviše u Širokom Brijegu

Prema podacima koje je objavio Federalni zavod za statistiku u glasniku “Predškolsko obrazovanje 2020.”, prilikom upisa u 2020./2021. godinu 101 dijete nije primljeno u predškolske ustanove zbog popunjenosti kapaciteta.

Od navedenoga broja, 40 djece je na listama čekanja javnih, a 61 vrtića u privatnom vlasništvu.

Prema navodima spomenutog dokumenta, tijekom 2020. na području ZHŽ-a bilo je registrirano 20 predškolskih ustanova koje imaju 143 zaposlenika te se brinu o 916 djece od jasličke dobi do početka osnovnog obrazovanja.

Najviše predškolskih odgojnih ustanova registrirano je na području Grada Širokog Brijega, dok je Grad Ljubuški jedina lokalna samouprava koja nema problem s nedostatkom kapaciteta u vrtićima.

Podaci Federalnog zavoda za statistiku tako pokazuju kako je u Širokom Brijegu registrirano ukupno sedam predškolskih ustanova, od čega je jedna javna i šest privatnih. Ukupno ih pohađa 393 djece te imaju 62 zaposlenika. Prosječno jedan odgajatelj skrbi se o devetero djece, a 31 dijete nije primljeno zbog popunjenosti kapaciteta.

Općina Posušje ima dvije privatne i jednu javnu predškolsku ustanovu u kojima boravi 190 djece. Ustanove imaju 28 zaposlenih, a jedan odgajatelj brine se o 10 djece. Zbog popunjenosti kapaciteta prilikom upisa u 2020./2021. nije bilo primljeno 45 djece. Isti podaci pokazuju kako su na području općine Grude registrirana tri privatna vrtića i jedan javni.

Važnost podataka

Navedene predškolske ustanove u ovoj općini početkom pedagoške godine 2020./2021. pohađalo je 135 djece.

Imaju 21 zaposlenika, jedan odgajatelj brine se o desetero djece. I tu se pokazao problem nedostatka kapaciteta, zbog čega nije primljeno 25 djece.

Grad Ljubuški, prema podacima Federalnoga zavoda za statistiku objavljenim u glasniku “Predškolsko obrazovanje 2020.”, ima jednu javnu i pet privatnih predškolskih ustanova koje pohađa 198 djece.

Zaposlenih je 32, a jedan odgajatelj skrbi se o osmero djece. Kada je riječ o djeci, spomenuti podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju i kako su među najbrojnijim predškolci, kojih je u trenutku prikupljanja podataka u predškolskim ustanovama bilo 210, slijede djeca rođena 2017., kojih je 202, zatim ona kojima je godina rođenja 2016. (194).

Najmanji je broj djece do godinu i pol. Prema ovim podacima, takvih je 72. Inače, cilj statistike predškolskog odgoja i obrazovanja jest osigurati podatke o broju i kapacitetu predškolskih ustanova, broju odgojnih skupina i zaposlenih koji provode program predškolskog odgoja i obrazovanja.

Izvor: Vecernji.ba

error: Content is protected !!