Drugog kolovoza u Hrvatskoj počinje nova era osobne digitalne identifikacije. Osobne iskaznice Hrvati će moći imati na mobilnom uređaju, putem mobitela moći će potpisivati zahtjev za kredit, ugovor za kupnju ili prodaju nekretnine, identificirati se kod svojeg liječnika, piše Jutarnji list. 

Zakon o novoj osobnoj iskaznici donesen je u prosincu prošle godine, a sada je Ministarstvo unutarnjih poslova RH u javnu raspravu uputilo Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o obrascima i evidenciji osobnih iska-znica te organizacijskim, tehničkim i sigurnosnim mjerama u postupku izdavanja osobnih iskaznica, prenosi Hina.  Iza tog dugačkog birokratskog naziva krije se, zapravo, niz novih digitalnih mogućnosti koje će od kolovoza ove godine biti na raspolaganju hrvatskim državljanima kada izvade novu osobnu iskaznicu.

Na novoj osobnoj bit će ugrađen beskontaktni čip, kao i na putovnici, koji će sadržavati biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, odnosno prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju u interoperabilnim digitalnim formatima. To će građanima omogućiti brži i jednostavniji prolaz graničnih procedura na e-Gate sustavima te potpisivanje raznih dokumenata putem otiska prsta. Naši sugovornici tvrde da su biometrijski podaci zaštićeni od neovlaštenog pristupa suvremenim kriptografskim mehanizmima sukladno važećim ICAO standardima. U prijedlogu pravilnika navodi se da je na poleđini osobne i prostor za upis matičnog broja obaveznog zdravstvenog osiguranja, što znači da će nova osobna zamijeniti zdravstvenu iskaznicu.

S novom osobnom iskaznicom građani će putem interneta besplatno preuzeti mobilnu aplikaciju. Riječ je o vjerodajnici visoke razine sigurnosti koja će vlasniku omogućiti korištenje njegove osobne iskaznice na mobitelu, donosi Jutarnji list.

Izvor:jutarnji.hr