Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trebalo bi na sjednici koja je zakazana za sutra, 26. svibnja, razmatrati izmjenu odluke o ulasku stranaca u Bosnu i Hercegovinu koja je posljednji put donijeta u rujnu prošle godine zbog koronavirusa.

Potvrdio je to danas ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić odgovarajući na taj način poslanici Saveza za bolju budućnost (SBB) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Editi Đapo, koja je upozorila na to jer važeća odluka ne prepoznaje imunizirane građane ili one koji su u posljednjih šest mjeseci preboljeli Covid-19.

Cikotić je naveo da je Ministarstvom na čijem je čelu, još početkom svibnja uputilo izmjene i dopune te odluke Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara, zbog čega bi državni ministri trebali sutra i da je razmotre.  Cikotić se, također, nada da će ona sutra biti usvojena.

Đapo je tijekom postavljanja pitanja ministru na današnjoj sjednici Predstavničkog doma upozorila da građanima i dalje treba negativan PCR test te da odluka ne prepoznaje cijepljene osobe ili osobe koja su preboljele Covid-19.

– Pošto takve osobe ne predstavljaju zdravstvenu opasnost treba se ići u revidiranje ove odluke te ohrabruje da će Vijeće ministara donijeti odluku o režimu ulaska u BiH, imajući u vidu da se bliži ljetna sezona te dolazak dijaspore i ostalih turista – kazala je Đapo.

Ona je također zatražila od Vijeća ministara da preispita odluku kojom građani Crne Gore moraju u BiH ući direktno i ne mogu koristiti najbolji i najbrži magistralni put preko Srbije koji skraćuje putovanje za oko dva sata.

– Građani Crne Gore moraju direktno u BiH ulaziti preko Pljevalja neadekvatnim putem koji je katastrofalan i produžuje putovanje za dva sata umjesto da idu preko Piboja i Prijepolja koji je bolji i kraći – kazala je Đapo.

IZVOR:pogled.ba

error: Content is protected !!