Hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić istaknuo je u utorak, u povodu okupljanja reprezentacije za pripreme za Euro, da motiv neće biti dovoljan, već da će “vatreni” morati biti bolji i odgovorniji negoli u Ligi nacija te taktički savršeni.

– Konačno počinjemo s pripremama, danas ćemo krenuti u Rovinj s grupom od jedanaest igrača. U srijedu stižu još Pašalić i Vrsaljko, a ostali u petak. Kovačić stiže nakon finala Lige prvaka, a trojica iz mlade reprezentacije dolaze 4. lipnja. I dalje je upitan Filip Uremović, imao je sedam dana rehabilitacije. On nam je vrlo važan jer kvalitetno igra na desnog bočnog i stopera, ali mora biti sto posto spreman. Zabrinjava me i ozljeda Rebića jer on uvijek ima neki peh prije velikih turnira. Nije trenirao pet dana, on kaže da će sve biti redu, ali ja sam ipak zabrinut. No većina naših igrača je u dobroj formi i to me veseli, izjavio je izbornik Zlatko Dalić na konferenciji za medije.

Dalić napominje da motiv neće biti problem i da će se više posvetiti taktici.

– Samo motiv neće biti dovoljan. Mogu ja sada vama reći da ćemo dati sve od sebe, poginuti na terenu, ali to neće biti dovoljno ako Hrvatska ne bude bolja i odgovornija negoli je to bio slučaj u Ligi nacija. Moramo biti taktički savršeni. I zato ćemo na pripremama više raditi na taktici, rekao je Dalić i dodao:

– Sezona je bila dugačka, pogotovo za igrače iz vrhunskih klubova koji su igrali svaka tri dana. Oni su premoreni i zasićeni, morat ćemo raditi po osjećaju igrača. Igrači se moraju odmoriti i osvježiti, nećemo se voditi striktnim planom, radit ćemo s puno osjećaja, ići ćemo dan po dan. Radit ćemo na zajedništvu, a zajedništvo u reprezentaciji donosi rezultat, on je bitan i u prijateljskoj i u natjecateljskoj utakmici. Na atmosferi ćemo raditi i na treninzima i na sastancima, ja ću svakom igraču reći što je problem. Meni je jasno da svatko gleda na sebe, u klubu si zbog ugovora i novca, a u reprezentaciji moraš dati malo više od sebe u jednom drugom smislu i to je jako bitno. Mi smo prije SP-a u Rusiji imali igrače u Realu, Barceloni, Interu, Liverpoolu i Bayernu, a sada je tu ruska, turska, hrvatska liga. Bitna je to razlika, ali ja vjerujem da možemo dati puno.

Hrvatska otvara Euro 13. lipnja protiv protiv Engleske na Wembleyu, a onda slijedi susret s Česima (18. lipnja) u Glasgowu na Hampden Parku te na kraju na istom mjestu (22. lipnja) sa Škotima.

– Imat ćemo dobar skauting, sve podatke o suparnicima, a najteža će biti utakmica protiv Engleza, jer oni su jedni od najvećih kandidata za naslov. Satkani su od igrača iz najjače lige, mladi su i igraju na domaćem terenu. Ne smijemo zanemariti Čehe, imaju osam igrača iz istog kluba (Slavia Prag) koji su daleko dogurali u Europskoj ligi, a Škoti su domaćini. Bit će teško, ali naš je cilj pripremiti se i proći skupinu, dodao je Dalić.



Izbornik je zadovoljan formom reprezentativaca:

– Veseli me forma igrača, u zadnje vrijeme smo imali puno raspoloženih strijelaca i s ozbiljnim radom krećemo već u petak.

Hrvatska je na SP-u u Rusiji, ali i u Ligi nacija primala puno golova iz prekida.

– Možemo mi njih vježbati cijeli trening, ali tu svaki igrač mora preuzeti odgovornost i odlučiti da igrač kojega čuva neće mu iz tog prekida postići pogodak. Prije smo prekide branili čovjek na čovjeka i uvijek bi nam netko pobjegao, a sada ćemo prijeći na zonu. Ipak, najveća je odgovornost na igračima koji pokrivaju svoje protivnike, rekao je Dalić.

Izbornik i dalje vjeruje da je sustav kojim smo igrali na SP-u u Rusiji najprikladniji za našu reprezentaciju.

– Nećemo puno mijenjati, držat ćemo se svog klasičnog sustava 4-2-3-1 ili 4-1-4-1, pri čemu puno ovisimo o centralnom napadaču, pogotovo o Bruni Petkoviću. Imamo i varijantu 4-4-2, ili 4-3-1-2 s dvije polušpice i to ćemo isprobati na pripremnoj utakmici protiv Armenije. Zadnja utakmica uoči Eura protiv Belgije bit će veliki test. Mislim da je nama najprikladnija opcija u kojoj smo igrali u Rusiji te u Ligi nacija i kvalifikacijama. 

Pitanje je i tko će igrati desno krilo, jer većina krilnih igrača Hrvatske preferira lijevu stranu.

– Ne možemo svakom omogućiti da igra poziciju koju igra u klubu. Ne radi se o tome da naši igrači ne žele igrati tu poziciju, već misle da na desnom krilu ne mogu dati najbolje što imaju. No vidjeli smo kako je Ante Rebić igrao u Rusiji, tu je i Brekalo, imamo PerišićaIvanušeca, koji to igra u Dinamu, i ja se uopće ne bojim, kaže Dalić.

Dalić se nada da će “vatreni” opet imati veliku podršku navijača: – Nama navijači puno nedostaju, možda i najviše. Uvijek smo imali podršku, a nogomet nema smisla bez navijača. Nadam se da će stadioni biti barem upola puni.

– Teško je očekivati da si ljudi mogu priuštiti sve novonastale troškove. Ja bih bio presretan da bude puno naših navijača, oni su nama velika potpora. Tko ne bi poželio biti na otvaranju protiv Engleske na Wembleyu. Navijači nam cijelo ovo vrijeme nedostaju, poručio je.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!