Nakon mjeseci “lockdowna” mnogi stanovnici Njemačke željno iščekuju ljeto i odlazak na godišnji odmor. No, oni koji žele putovati izvan Njemačke moraju biti spremni na dodatne troškove jer mnoge zemlje od turista traže PCR negativan test na koronavirus.

Kao primjer, njemački RTL donosi reportažu o obitelji Holler iz Dresdena koja planira putovanje na Kretu. Putovanje su rezervirali za sredinu kolovoza. Za odlazak na Kretu moraju imati negativni PCR test na koronavirus. Kako piše RTL.de, ako PCR test naprave u ljekarni koštat će ih 89 eura po osobi, a centru za testiranje čak 150 eura po osobi.

To znači kako će jedna četveročlana obitelj za PCR test morati izdvojiti od 356 do 600 eura. To je cijena testova samo za odlazak na odmor. Vjerojatno toliko će još potrošiti na testove po povratku u Njemačku. – Bit ću iskrena pa ću reći kako je ovo što vlasti očekuju i zahtijevaju zapravo krađa – kaže Anne Holler, prenosi Fenix-magazin. Isto misli i ekonomski političar FDP-a Gerald Ullrich. On zahtijeva besplatni PCR test za sve koji odlaze na odmor izvan Njemačke a koji još nisu dobili poziv za cijepljenje do ljetnih praznika. – Obiteljima je u ovoj korona krizi ionako bilo teško. Ako je potreban PCR test, četveročlana obitelj mogla bi imati dodatnih troškova od 800 eura.

Savezna vlada trebala bi pronaći jednostavan način na koji će oni koji odlaze na putovanje moći besplatno odraditi PCR test za svaku osobu prije odlaska iz Njemačke, ali i kad se vraćaju u Njemačku – rekao je Ullrich. Hrvatska centrala za turizam (Kroatische Zentrale für Tourismus) iz Frankfurta, koju vodi direktor Romeo Draghicchio, uputila je njemačkim i hrvatskim medijima u Njemačkoj obavijest o promijenjenim uvjetima putovanju iz Njemačke u Hrvatsku nakon što je Njemačka skinula Hrvatsku, zajedno sa Francuskom i Slovenijom, sa liste visokorizičnih zemalja.

U obavijesti se navodi kako je ljetni odmor za goste iz Njemačke u Hrvatskoj moguć od nedjelje, 23. svibnja 2021.godine kada su znatno ublažena i pravila za one koji se vraćaju u Njemačku iz Hrvatske. Tako putnici koji se vraćaju s negativnim testom ili oni koji su potpuno cijepljeni ili oporavljeni, izuzeti su od odlaska u karantenu nakon što se vrate u Njemačku. Hoće li mnogi bh. građani moći doći u BiH na ljetni odmor iz Njemačke neizvjesno je i dalje, jer s brojnim pravilima na granicama to postaje prevelik trošak.

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!