Poetskim kolažom i polaganjem cvijeća na spomenik Antuna Branka Šimića u Mostaru su počeli 58. Šimićevi susreti, koji će se ove godine zbog pandemije koronavirusa održati u skraćenom izdanju.

Cvijeće su položili članovi Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB), dok su iz Kluba studenata hrvatskog jezika i književnosti “Franjo Milićević” – Valerija Bago, Anita Ivanković i Ivan Dugandžić, te učenici Osnovne škole “Antun Branko Šimić”, čitali pjesme posvećene Antunu Branku Šimiću.

– Danas priređujemo jedan homage Antunu Branku Šimiću u sklopu Književne srijede Društva Hrvatskih književnika Herceg Bosne. Ovim počinju i ovogodišnji 58. Šimićevi susreti, koji su značajno reducirani u odnosu na ranije godine, upravo zbog ovih pandemijskih razloga – izjavio je predsjednik DHK HB Ivan Sivrić.

Drugi dio Šimićevih susreta održat će se u petak, 28. svibnja, u Drinovcima i Peć Mlinima kraj Gruda.

– U Drinovcima će biti zapaljena svijeća i položeno cvijeće na spomenike Antunu Branku i Stanislavu Šimiću, a nakon toga će u Peć Mlinima biti dodijeljena godišnja nagrada “Antun Branko Šimić” te nagrade za mlade pjesnike – kazao je Sivrić.

Godišnju nagradu dodjeljuje DHK HB, a tri nagrade za mlađe naraštaje dodjeljuje Matica hrvatska Grude.

Ovogodišnji, 58. Šimićevi susreti završit će nastupom pjesnika i izložbom učeničkih likovnih radova.

Valerija Bago, jedna od predsjednica Kluba studenata, koji su danas čitali pjesme hrvatskih književnika posvećene A.B.Šimiću, kazala je kako joj je čast sudjelovati na manifestaciji posvećenoj tom iznimnom pjesniku.

– Današnja manifestacija kao i svaka druga u Društvu hrvatskih književnika Herceg Bosne nama studentima je osobito značajna, posebice studentima književnosti. Stalno održavamo suradnju s DHK HB i iznimna nam je čast sudjelovati na ovakvim manifestacijama i nadopuniti njihov program svaki put kada nas pozovu da dođemo – kazala je Bago.

Nakon polaganja cvijeća i poetskog kolaža, DHK HB će u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače predstaviti književno stvaralaštvo dobitnika “Šimićeve nagrade” 2019. godine Jose Živkovića. U predstavljanju sudjeluju Tina Laco, Ivan Sivrić i Joso Živković, a voditelj tribine je Ivan Baković.

Antun Branko Šimić je rođen 1898. u Drinovcima kod Gruda, BiH, gdje je završio pučku školu. Od 1910. polazio je u Širokom Brijegu franjevačku gimnaziju, 1913. godine nakratko boravi u Mostaru, a zatim odlazi u Vinkovce, gdje je završio četvrti i peti razred gimnazije.

Zatim odlazi u Zagreb, gdje nastavlja školovanje. Dvije godine kasnije, kada pokreće časopis Vijavica, Šimić zbog propisa koji učenicima nisu dopuštali objavljivanje novina, prekida školovanje. Od tada se posvećuje književnosti, objavljuje članke i pjesme u brojnim časopisima (Grič, Kritika, Plamen, Hrvatska prosvjeta i dr.), te 1919. godine pokreće časopis Juriš.

Godine 1924., kada pokreće i časopis Književnik, obolio je, te je u nadi izlječenja otputovao u Dubrovnik. Nakon što mu se zdravstveno stanje pogoršalo, vratio se u Zagreb, gdje je ubrzo preminuo, u 27. godini života.

“Pjesnici”, “Opomena”, “Smrt i ja”, “Moja preobraženja”, “Mladić”, “Zavodnik” samo su neke od Šimićevih najznačajnijih pjesama. Pročitajte jednu posvećenu ljubavi:

Ljubav

Zgasnuli smo žutu lampu

Plavi plašt je pao oko tvoga tijela
Vani šume oblaci i stabla
Vani lete bijela teška krila

Moje tijelo ispruženo podno tvojih nogu

Moje ruke svijaju se žude mole

Draga, neka tvoje teške kose
kroz noć zavijore, zavijore

Kroz noć
kose moje drage duboko šumore
kao more.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!