Prevrtanje cisterne u Podorašcu kod Konjica 21. svibnja ipak nije prošlo bez ekoloških posljedica, a one se zasad očituju velikim pomorom ribe.

Zbog prevrtanja cisterne u vlasništvu Knez Petrola na magistralnom putu M-17 kod mjesta Podorašac došlo je do ogromne ekološke katastrofe na rijeci Trešanici, koja se ulijeva u Neretvu, kažu za Klix.ba iz Organizacije sportskih ribolovaca Konjic, korisnika ribolovnog prava za ribolovno područje-ribolovnu zonu Konjic.

“Oko 30.000 litara nafte se iz prevrnute cisterne slilo u rijeku Trešanicu. Kontrolom terena ribočuvarske službe OSR Konjic na rijeci Trešanici, nizvodno od mjesta Podorašac, pronađeno je skoro 150 komada mrtvih riba. Pouzdano možemo reći da je došlo do uginuća, odnosno pomora velikih količina ribe – potočne pastrmke. Kompletan eko sistem u rijeci Trešanici je uništen, nafta se osjeti na svakom dijelu i stalno je prisutna. Može se slobodno reći da je ugrožen opstanak kompletnog životinjskog i biljnog svijeta u rijeci Trešanici. Korito i obale rijeke su trajno zagađeni”, kažu iz ribarskog udruženja.

Oni kažu kako takva razlivena nafta zbog visoke koncentracije organske tvari u sebi dovodi do visoke biološke aktivnosti, a samim tim i do eksplozije bakterija, što može dovesti do izumiranja i genetskih poremećaja riba.

“Trenutno se mrlja od nafte proteže rijekom Trešanicom od mjesta Podorašac do Jablaničkog jezera u mjestu Donje Selo, gdje se i trenutno vrši prikupljanje nafte. Trenutno se u samom koritu rijeke Trešanice na svakom dijelu od mjesta Podorašac osjeti prisustvo nafte koja je vidljiva golim okom po površini rijeke, po kamenju i obalama rijeke. Rijeka Trešanica, dužine blizu pet kilometara, je uništena za sportski ribolov na duže vrijeme i trebat će vremena kako bi se nastala šteta sanirala”, navode dalje.

OSR Konjic je o svemu obavijestilo kantonalnu poljoprivrednu inspekciju, a također će obavijestiti, kako najavljuju, sve nadležne institucije za provođenje mjera i zakona o slatkovodnom ribarstvu i zakona o zaštiti okoliša i prirode te pristupiti saniranju posljedica izazvanih ovim ekološkim incidentom.

“Napominjemo da se rijeka Trešanica ulijeva u Neretvu, a zatim u Jablaničko jezero, gdje su u tijeku radnje na otklanjanju naftnih mrlja koje se zaustavljaju u Jablaničkom jezeru. Štetu koja je nanesena rijeci Trešanici, odnosno ribljem fondu i eko sustavu, kao i saniranje posljedica utvrdit će vještaci iz te struke. Posljedice po biljni i životinjski svijet na Jablaničkom jezeru bit će dugotrajne, jer nakon samog izlijevanja aromatski ugljikovodici uzrokuju smrt mnogih živih organizama, nakon nekoliko dana nafta se pretvara u kuglice koje tonu i imaju za posljedicu smanjenje količine kisika u vodi”, zaključuju oni.

Nakon prometne nesreće i izlijevanja Agencija za vodno područje slivova Jadranskog mora je angažirala specijaliziranu firmu za ekološke incidente “Delta Petrol” iz Kaknja, koja je odmah došla na mjesto događaja te je na rijeci Neretvi postavila plutajuću barijeru da zaustavi fleku od nafte koja se širila, a zatim je nastavljeno vađenje naftne mrlje iz korita rijeke.

Zahvaljujući brzoj intervenciji spriječena je ekološka katastrofa većih razmjera, naveli su tada iz agencije.

Izvor:klix.ba

error: Content is protected !!