Kineska tehnološka kompanija Xiaomi priopćila je u srijedu da je američki sud uklonio njenu oznaku Komunističke kineske vojne kompanije (CCMC) te ukinuo sva ograničenja koja su Amerikancima onemogućavala kupnju ili posjed njenih dionica.

Proizvođač potrošačke elektronike priopćio je da je američki sud u okrugu Kolumbija donio u utorak pravomoćnu odluku kojom ukida nazivlje CCMC koje mu je dodijelilo američko ministarstvo obrane.

“Xiaomi ponavlja da je otvorena, transparentna korporacija koja javno trguje te koja neovisno posluje i kojom se neovisno upravlja”, rekao je predsjednik Xiaomija Lei Jun.

Sudski podnesak nagovijestio je početkom svibnja da će američko ministarstvo obrane ukloniti Xiaomi s američke crne liste, što je korekcija jednog od zadnjih Trumpovih poteza prije odlaska iz Bijele kuće.

Xiaomi je u siječnju prošle godine podigao tužbu protiv Ministarstva financija i Ministarstva obrane SAD-a, kojom je zatražio poništenje odluke američke vlade o uvrštenja na listu komunističkih i vojnih tvrtki.

Početkom prošle godine američko ministarstvo obrane proširilo je popis kineskih tvrtki koje djeluju u Sjedinjenim Državama, koje su, prema Washingtonu, povezane s kineskom vojnom industrijom. Na popis je tada uvršteno devet tvrtki, uključujući Xiaomi.

Xiaomi niječe bilo kakve veze s kineskom vojnom industrijom.

Kineska tvrtka osnovana je 2010. godine i jedan je od najvećih proizvođača pametnih telefona na svijetu. Krajem prosinca 2020. godine tržišna kapitalizacija Xiaomija prvi je put premašila 100 milijardi dolara.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!