Federacija BiH će u narednom periodu nabaviti velike količine cjepiva, čime će napokon ubaciti u veću brzinu kada je u pitanju imunizacija protiv korona virusa u ovom entitetu.

O nabavi cjepiva bilo je riječi i na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma FBiH, na kojoj se ispred Zavoda za javno zdravstvo FBiH poslanicima obratila epidemiolog Mia Blažević, koja je najavila da će uskoro u ovaj entitet doći jedan broj cjepiva iz direktne nabavke, prenose Nezavisne.

“Vlada i Zavod preferiraju zaključivanje ugovora direktno s proizvođačima cjepiva, koje kontroliraju matične države. U ovom trenutku to su ugovori za nabavku sinofarma, Pfizera i Sputnjika V u količinama po 500.000 doza”, kazala je Blaževićeva.

Prijedlozi ugovora zbog klauzule tajnosti nisu mogli biti prezentirani poslanicima jer bi se, kako je objasnila, prekršile odredbe sporazuma i uzrokovale neželjene pravne posljedice. Dodala je da je FBiH direktno pregovarala s Kinom za nabavku 500.000 doza sinofarm cjepiva protiv korona virusa.

“Taj ugovor je u fazi potpisa”, rekla je Blaževićeva.

Dodala je da su, prema informacijama dobivenim od predstavništva “Pfizera” u BiH, u tijeku aktivnosti na dostavljanju ugovora za direktnu nabavku 500.000 doza za FBiH, preko BiH.

Također, vlade FBiH i SŽ zajednički vode aktivnosti na nabavci Sputnjika V, u količini od 500.000 doza, i to je u završnoj fazi. Pored ovih ugovora, Zavodu su dostavljena još četiri prijedloga ugovora putem posrednika (veletrgovaca), i to za nabavku cjepiva protiv korona virusa proizvođača “Pfizer” u količini od 500.000 doza, zatim proizvođača “Sinovac” od 250.000 doza, proizvođača “Sinopharm” 250.000 doza i “AstraZenece”, uz napomenu da je za njenu nabavku bila uključeno Veleposlanstvo BiH u Londonu.

Edin Forto, premijer Sarajevske županije, rekao je jučer da ova županije u suradnji s Vladom FBiH nabavlja rusko cjepivo Sputnjik V, a prva isporuka od oko 20.000 doza trebalo bi da stigne u lipnju.

Forto je rekao da će SŽ nabaviti ukupno 200.000 cjepiva, dok se za FBiH očekuje 300.000 cjepiva. On je dodao da će “Bosnalijek” biti glavni uvoznik i da će to raditi po minimalnim zakonskim maržama, te da se očekuje da će to biti najpovoljnije cjepivo.

“U Federaciji BiH je do sada protiv virusa korona cijepljeno 112.706 stanovnika ili malo više od pet posto stanovništva”, podaci su entitetskog Zavoda za javno zdravstvo. Jednu dozu cjepiva je primilo 100.848 građana ili 4,54 posto stanovnika, a obje 11.858 građana ili 0,53 posto stanovnika. Ranije su u Zavodu napomenuli da nisu ubrojani građani koji su cijepljeni izvan FBiH, odnosno BiH, a taj broj nije zanemariv. Napomenuli su da će oni biti naknadno ubrojani.

Iako su Vlada FBiH i Krizni stožer ovog entiteta najavili dolazak vakcina kupljenih direktnom nabavkom, poslanici u Zastupničkom domu FBiH na jučerašnjoj sjednici nisu bili zadovoljni i dali su niz kritika na rad Vlade kada je u pitanju imunizacija stanovnika ovog entiteta, upozorivši da premijer Fadil Novalić od siječnja najavljuje dolazak cjepiva putem direktne nabavke.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!