Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić objasnio je kako bi zbog otkrića o nastajanju krvih ugrušaka nakon cijepljenja uskoro mogla stići sigurnija cjepiva.

Njemački znanstvenici s Goethe Instituta tvrde da su otkrili uzrok rijetkih, ali ozbiljnih krvnih ugrušaka koji su se pojavili nakon cijepljenja. Naime, cjepiva koja koriste adenovirusne vektore šalju takozvani šiljasti protein u staničnu jezgru. Tamo se neke od uputa za stvaranje proteina koronavirusa mogu pogrešno povezati i izazvati krvni ugrušak.

Suprotno tome, Modernina i Pfizerova cjepiva koriste drugačiju tehnologiju poznatiju kao “glasnička RNA” koja dostavlja genetski materijal šiljastog protena samo u staničnu tekućinu, a ne u samo staničnu jezgru. Ivan Đikić objasnio je da bismo zbog toga uskoro mogli dobiti sigurnija cjepiva.

“Ovo što nam je ovo otkriće pokazalo je da sada kod cjepiva, kod AstraZenece, iako se to događa vrlo rijetko, a isti je slučaj i kod Johnson i Johnsona može se i taj manji dio, ta manja mogućnost popraviti tako da se stvori gen u kojem se promijene ta mjesta za splicing i kad bi maknula ta mjesta za splicing.

Kolege iz Johnson i Johnsona već su stupile u kontakt s kolegom Marshalekom i vjerujem da je to dobra ideja. Treba se to dobro provjeriti, unaprijediti i ako se to potvrdi da je to uistinu jedan od glavnih razloga onda će ta nova cjepiva biti vrlo brzo napravljena jer je to vrlo mala modifikacija”, rekao je za RTL Đikić.

Iz Johsona i Johnsona rekli su kako podržavaju istraživanje i da surađuju sa svjetskim stručnjacima te da se raduju razmjeni podataka. Iz AstraZenece nisu željeli komentirati njemačko istrživanje.

Izvor:N1

error: Content is protected !!