Srpski član i predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je ostavka visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka blef međunarodne zajednice učinjen da bi došao netko drugi.

“On je podnio ostavku u namjeri da se provuče /Christian/ Schmidt i naravno to je učinio jer ga u Sarajevu već smatraju ludom”, rekao je Dodik na tribini u Beogradu pod nazivom “Izvorni Dayton ili mirni razlaz u BiH” uključivši se u raspravu.

On je pojasnio da u međunarodnom pravu ne postoji priča o zamjeniku visokog predstavnika, već je to umjetno napravljeno imajući u vidu atmosferu onoga što je bilo u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

“Već jučer sam imao naznaku pa sam reagirao da ćemo prihvatiti samo onoga tko bude imenovan u skladu s Aneksom 10, a to se podrazumijeva da se usuglase strane potpisnice tog aneksa, to su Republika Srpska, Srbija, Federacija BiH, Alijina BiH koje više nema i Hrvatska”, istakao je Dodik.

On je naglasio da je samo Carl Bildt imenovan na takav način, a svi drugi nemaju međunarodni legitimitet, već su imenovani tako što je Vijeće za implementaciju mira to nešto usuglasio i predao Vijeću sigurnosti, prenijela je Srna.

“Čak ni Schwarz Schillinga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti a kaže se da usuglašen prijedlog utvrđuje Vijeće sigurnosti”, rekao je Dodik i dodao da će se vidjeti što će biti na Vijeću sigurnosti i da RS ima neka uvjeravanja.

Prema njegovim riječima, to blefiranje ide dalje i ono što prvo urade, vjerojatno međunarodna zajednica da razbiju lokalni politički ambijent i opoziciju stave na svoju stranu.

“I opet će biti Dodik izmišlja zbog svog interesa, što nije točno. Mi u kontinuitetu pokušavamo vratiti Republiku Srpsku na mjesto koje joj i pripada po Daytonu, a to je da je strana”, rekao je Dodik.

On je istaknuo da je Republika Srpska strana, ali da “oni hoće napraviti atmosferu u Parlamentu BiH i promijeniti Ustav”.

“Ustav se samo potvrđuje u parlamentu nakon što ga strane definiraju. To je suština”, rekao je Dodik.

/HMS/