Stanovništvu ZHŽ-a su dostupna cjepiva četiriju kompanija: Sinofarm, Sinovak, Astra Zeneca i Pfizer, a njih oko 800 je primilo i drugu dozu cjepiva.

Doktor Ante Sosa iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo kaže kako županijski zavod vrši nabavku cjepiva preko Federalnog ministarastva zdravstva.

“Ono se dalje distribuira domovima zdravlja. Svaki tjedan imamo novi priljev cjepiva i potom vršimo distribuciju domovima zdravlja”, kaže Sosa.

I dok dio građana u cijepljenju vidi spas u borbi protiv pandemije ima i onih koji su protiv imunizacije.

“Čekao sam što bi bilo najbolje, neki pričaju ovo, neki pričaju ono, i nisam siguran treba li se cijepiti…”, govori jedan od pacijenata kojeg je ekipa BHRT-a zatekla kako čeka cijepljenje.

Jedna pacijentkinja kaže kako se “osjeća super” te da misli “da se svi trebamo cijepiti”.

Zapadnohercegovačka županija se pokušala otisnuti i u komercijalnu nabavku cjepiva što nije pošlo za rukom jer je izostala potpora iz Federacije.

Sosa kaže kako “još ništa nije definirano” te da nije isključeno da ta nabavka na kraju neće uspjeti.

Usporedo s cijepljenjem građana u prostorijama Zavoda u Grudama moguće je uraditi i serološki test kako bi se vidjelo je li pojedini pacijent prebolio koronavirus. Interes za to je, kažu iz Zavoda, velik.

“Odaziv je velik. Ljude zanima jesu li preboljeli koronu i kakav im je titar antitijela”, kaže lječnica Anđela Jelić i dodaje: “Ako vidimo da nisu preboljeli, onda ih uputimo njihovim nadležnim domovima zdravlja”.

Epidemiološka situacija u ŽZH je posljednjih dana povoljna pa su vlasti u ovoj županiji, među prvima u BiH, odlučili ublažiti epidemiološke mjere.

Izvor: Pogled.ba

error: Content is protected !!