Donesene su odluke o slučajevima seksualnog uznemiravanja na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Prijave su stigle u veljači, kada je 60-ak studentica prijavilo svoje profesore, potaknute inicijativom Nisam tražila. I dalje se očekuje potez rektora – koji je jučer prvi put o tome javno progovorio.

Otkako je sredinom veljače zasjeo u fotelju zagrebačkog Filozofskog fakulteta, v.d. dekana Miljenko Jurković obračunava se sa slučajevima spolnog uznemiravanja s jednim ciljem – stvoriti okruženje u kojem se ne događa ni jedna vrsta diskriminacije i mjesto kojemu takve stvari nikome ne padaju na pamet.

Imenovao je fakultetsko povjerenstvo, četiri profesora stručnjaka za to područje i dva studenta koji su obradili šest pristiglih prijava. Nakon što je povjerenstvo dalo svoje mišljenje, kaže Jurković – to je mišljenje proveo i u svoje odluke.

O detaljima prijava neće i ne smije govoriti.

Boras: Dokumenti se analiziraju

HRT neslužbeno doznaje, većina je odbačena kao neutemeljena ili nedokaziva. Neke su ipak proslijeđene rektoru Damiru Borasu.

‘Dobio sam samo jedan dokument na koji ću dekanu odgovoriti na odgovarajući način, kad mi pravna služba analizira o čemu je riječ. Analiziraju se dokumenti i ja ću ili danas ili sutra, možda preksutra već reagirati na to’, poručio je Boras. Za suzbijanje spolnog uznemiravanja na Sveučilištu rektor je prije dva mjeseca osnovao svoje povjerenstvo – no ono se pojedinačnim slučajevima neće baviti. Zadaća im je prepoznati probleme u sustavu i predložiti promjene.

Zakonodavna konfuzija i dugotrajni radni procesi

‘Imate jednu priličnu konfuziju. Pitanje spolnog uznemiravanja je uređeno sa sedam zakona’, napominje prof. dr. sc. Željko Potočnjak, predsjednik Povjerenstva za suzbijanje spolnog zlostavljanja SUZ-a. Boji se, kaže da će se veliki dio tih slučajeva pretvoriti u dugotrajne radnopravne sporove. Sve treba, dodaje pojednostavniti i pravno jasno razgraničiti nadležnosti.

Treba utvrditi je li riječ o povredi radnog odnosa koji se u tom slučaju raskida, ili pak o kaznenom djelu o kojem treba obavijestiti policiju. No mnogo je nejasnoća, osobito kada su u pitanju umirovljeni profesori ili djela počinjena prije više od tri mjeseca. Do prvih konkretnih poteza – svi jednoglasno osuđuju i seksualno i svaki drugi oblik nasilja.

Lavina krenula iz susjedne države

Podsjetimo, lavinu prijava u susjednim državama, pa tako i u Hrvatskoj, pokrenulo je svjedočenje srpske glumice Milene Radulović koja je početkom godine optužila voditelja beogradske glumačke škole Miroslava Aleksića za silovanje i seksualno zlostavljanje. Protiv njega je Više javno tužiteljstvo u Beogradu sada podignulo optužnicu.

“Ono što će biti interesantno vidjeti je prvo suđenje kada bude bilo zakazano s obzirom na to da je to prvi trenutak kada će okrivljeni Aleksić prvi puta iznijeti svoju obranu”, kazao je odvjetnik Milene Radulović, Jugoslav Tintor.

On i Milena Radulović srest će se na sudu. U slučaju hrvatskih prijava – žrtve i njihovi zlostavljači srest će se vjerojatno jedino na hodnicima fakulteta.

U Hrvatskoj utihnuo pokret #MeToo

Naime, kada se pokazalo da seksualna zlostavljanja bujaju na najliberalnijim fakultetima zagrebačkog Sveučilišta – u Hrvatskoj je najednom potpuno utihnuo pokret #MeToo.

Kako smo pisali, za uznemiravanje se sumnjiči niz profesora, ali u medijima je izašlo ime samo jednog profesora osumnjičenog za seksualno uznemiravanje, dok se o ostalim imenima šuti, pa se s pravom sumnja na zataškavanje. Identitet profesora s Odsjeka za povijest na Filozofskom fakultetu javno je objavljen, no identitet ostalih osumnjičenih je nepoznat. O tome se govorilo čak i u Hrvatskom saboru pa je zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić, inače izvanredna profesorica na Filozofskom fakultetu istaknula da se zna ime i prezime jednog profesora s Odsjeka za povijest, dok je s druge strane javna tajna da postoje još dva profesora s istog odsjeka za povijest čija imena nitko ne želi spomenuti.

Tema seksualnog uznemiravanja tako je dobila i političku dimenziju budući da se pojavila sumnja objavljuju li se imena osumnjičenih ovisno o tome mogu li se instrumentalizirati.

Inače, više od 60 zagrebačkih studenata, većinom studentica, prijavilo je svoje profesore za seksualno uznemiravanje. Uz 7 prijava na FFZG, do sredine veljače stiglo je sveukupno 29 prijava na dramskoj, 15 prijava likovnoj akademiji te 12 prijava jednog profesora na Veterinarskom fakultet

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!