Centar za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru – SUMIT i Informatičko – tehnička udruga studenata Switch u suradnji sa srednjim školama u kojima se nastavni plan i program izvodi na hrvatskom jeziku organiziraju Hackathon za učenike srednjih škola.

Hackathon će se održati na kampusu Sveučilišta u Mostaru u učionici 1-2 Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti u 12:00 sati uživo i online.

Na samom početku natjecanja prigodno obraćanje imat će rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić, voditelj SUMIT-a doc. dr. Tomislav Volarić te direktor tvrtke IT odjel Marko Laco. Od ukupno pedeset i jedne škole koje sudjeluju u projektu, u finale je prošlo 15 timova s preko 50 učenika iz 10 škola, koji su na raspolaganju imali svoga mentor koji im je bio pri ruci ukoliko bi se pojavio problem.

Natjecatelji su mogli svoje ideje izraditi u obliku web aplikacija, mobilnih aplikacija (Android, iOS), desktop aplikacija ili API-ja, a bilo im je dozvoljeno korištenje gotovih programskih paketa (frameworks, libraries) i svih programskih jezika. U finalu Hackathona u ponedjeljak učenici će održati predstavljanje rješenja pred stručnim žirijem s prezentacijama od pet minuta i mogućnosti diskusije od dvije minute, nakon kojeg će se donijeti odluka o najboljem rješenju te dodijeliti vrijedne nagrade koje iznose 1500,00 KM u kriptovalutama. 

Ovim projektom želi se probuditi svijest društva i sveučilišne zajednice o važnosti i značaju programiranja. Programiranje je cijenjena vještina na tržištu rada, ali programiranje i tehnologija konstantno napreduju pa stoga pojedinac koji posjeduje vještinu programiranja mora konstantno napredovati. Natjecanje je najbolji način otkrivanja kvalitetnih i konkurentnih pojedinaca, a onima koji se ističu nastoji se osigurati bolje uvjete za razvoj i rad.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!