Na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine usvojene su Propozicije natjecanja za narednu sezonu Premijer lige BiH.

Kao što se neko vrijeme već i šuškalo, dogodile su se određene promjene po pitanju pravila zaštićenog godišta, odnosno umjesto četiri u zapisniku, od naredne sezone klubovi će u početnih 11 morati imati dvojicu igrača ispod 21 godine. Ono što treba svakako istaknuti je da će jedan od dva mlada igrača morati da bude konstantno u igri i na ovaj način je NSBiH otvorio vrata dodatnom razvoju mladih nogometaša u bh. klubovima.

U ovoj sezoni koja će se završiti u nedjelju važilo je pravilo da u zapisniku svaka ekipa mora imati najmanje četvoricu igrača “zaštićenog godišta”, ali već od naredne sezone to pravilo će biti promijenjeno. Svakako da će usvajanje ovog prijedloga biti od velike koristi za razvoj mladih igrača, a u bliskoj budućnosti bi od istog koristi mogle imati i reprezentativne selekcije. U narednim godinama svakako treba očekivati dodatne promjene pravila i još više prostora za mlade nogometaše. Ovo bi trebao samo biti početak promjena unutar bh. nogometa u kojem bi mladi igrači trebali imati mnogo više prostora za igru i kojim se, ruku na srce, klubovi primarno i trebaju okrenuti.

Nije bio čest slučaj u prošlosti da ekipe u Bosni i Hercegovini forsiraju mlade nogometaše. Ipak, novo pravilo će promijeniti određene stvari i sasvim sigurno je ovo što se danas izglasalo u NSBiH jako dobra prilika za igrače ispod 21 godine.

Aktualna sezona u Bosni i Hercegovini kao što smo rekli završava u nedjelju, a trofeji su već podijeljeni, titulom prvaka se okitio Borac, a osvajač Kupa je Sarajevo. Ono što će u narednoj sezoni biti zanimljivo, osim ishoda natjecanja, bit će i vidjeti da li će se netko od mladih nogometaša isprofilirati i uspjeti se probiti na neku višu razini. Konkretno, HŠK Zrinjski u svojim redovima ima nekoliko sjajnih mladih nogometaša, a 19-godišnji Ivan Bašić pravi je dragulj i sigurno je da će uz ovo pravilo ovaj mladić u narednoj sezoni dobiti punu minutažu.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!