Facebook više neće zabranjivati objavljivanje teorija u kojima se tvrdi da je COVID-19 umjetno stvoren, u trenutku kada se u SAD-u ponovno raspravlja o hipotezi prema kojoj je virus pobjegao iz laboratorija u Kini.

– U svjetlu istraga koje se upravo vode o podrijetlu COVID-a i u dogovoru sa zdravstvenim stručnjacima, više nećemo uklanjati s naših platforma objave o tome da je COVID-19 stvorio čovjek i da je proizveden, istaknula je u srijedu kalifornijska grupacija na svojoj mrežnoj stranici.

Ta društvena mreža, kojom se koristi oko 3,45 milijarda ljudi, na najmanje jednoj od svojih četiriju platformi (Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp) postupa suprotno od prijašnjih pravila o dezinformiranju u vrijeme COVID-a koja su još u veljači bila aktualizirana.

Twitter, pak, nije promijenio pravilo o dezinformiranju u vezi s COVID-om.

Facebookov zaokret potaknuo je brojne reakcije konzervativaca i pristaša bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa koji optužuju velike društvene mreže da su ih ušutkavali kada su na početku pandemije isticali da je COVID umjetno stvoren.

– Godinu dana uklanjali su te navode klevećući Trumpa i republikance zbog “teorije urote”, stavljajući na crnu listu konzervativne medije i zabranjujući nas, objavila je na Twitteru blogerica Kelly Sadler, bivša savjetnica Donalda Trumpa.

izvor:hrt.hr