Prigodnom ceremonijom – polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i odavanjem počasti za sve poginule, preminule i nestale branitelje HVO-a Sarajevo i Hrvatske brigade „Kralj Tvrtko“, kao i sve žrtve rata u BiH (1992.-1995.), jučer je na groblju “Sv. Josip” u Sarajevu obilježena 29. godišnjica utemeljenja HVO-a Sarajevo.

Ovo sarajevsko groblje su, tim povodom, pohodili predstavnici Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a Sarajevo, te izaslanstva Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Općine Novo Sarajevo, Koordinacije boračkih udruženja Općine Novo Sarajevo i Prve slavne brigade Sarajevo, te Hrvatskog narodnog vijeća BiH i Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“.

– Temeljne karakteristike HVO-a Sarajevo su multinacionalna struktura te njegovanje i čuvanje međusobnog povjerenja, suradnje i solidarnosti različitih naroda – kazao je prof. dr. sc. Marinko Pejić, predsjednik Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a Sarajevo i prvi ratni predsjednik HVO-a Sarajevo.

Podsjetio je kako je za slobodu Sarajeva svoje živote dalo je 109 bojovnika HVO-a Sarajevo različite nacionalne pripadnosti, a više od 260 ih je ranjeno.

– Na ovaj se način prisjećamo svih poginulih branitelja koji su svoje živote dali za slobodu Sarajeva i BiH, kao i svih civilnih žrtava agresije na našu domovinu, ali i svih članova Udruge HVO Sarajevo koji su preminuli u razdoblju od 2009. do 2021. godine – kazao je Pejić. 

Na značaj ustroja HVO-a Sarajevo ukazao je i inžrnjer Zvonimir Jan, jedan od inicijatora njegovog utemeljenja, istaknuvši kako je HVO Sarajevo sa sjedištem na Čengić Vili bio legalni, državotvorni, sarajevski HVO, u okviru Oružanih snaga BiH.

– Utemeljen je 29. 5. 1992. godine, na inicijativu Hrvatskog gospodarskog društva BiH (HGD BiH), a na samom početku agresije na BiH stao je na branik Sarajeva i države Bosne i Hercegovine, zajedno s ostalim oružanim postrojbama – podsjetio je Jan, izražavajući zadovoljstvo što će HVO Sarajevo sa sjedištem na Čengić Vili, jednoglasnom odlukom Gradskog vijeća Grada Sarajeva, uskoro dobiti spomenik braniteljima HVO Sarajevo. 

Prigodne stihove pročitala je pjesnikinja Ivana Krstanović.

Pokrovitelji obilježavanja godišnjice HVO-a Sarajevo su Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Općina Novo Sarajevo, saopćeno je iz Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a Sarajevo.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!