Carinska uprava u luci Ploče predstavila je mobilni rendgenski uređaj za pregled tereta u kamionima i kontejnerima te četiri nova plovila kojima će se koristiti za carinski nadzor na moru. Ukupna vrijednost nabave je 36 milijuna kuna, od toga 70 posto čine nepovratna sredstva Europske unije.

Snimke triju policijskih akcija na području neretvanske doline pokazuju kako je prekinut kanal krijumčarenja kokaina preko luke Ploče.

– Tom prilikom smo zaplijenili blizu 700 kilograma kokaina i tom prilikom je uhićeno osam osoba protiv kojih su kaznene prijave, prisjeća se Zoran Tikvica, voditelj Službe kriminalističke policije u PU dubrovačko-neretvanskoj.

Mobilni rendgenski uređaj predstavljen u Luci Ploče trebao bi odvratiti krijumčare od naše druge luke po veličini.

– Svojim x-ray zrakama, preko linearnog akceleratora, stvara povratnu sliku na kompjuteru i može s velikom sigurnošću detektirati sve šupljine u sumnjivoj robi koju je teško pregledati, objašnjava Željko Milković, voditelj smjene na GP-u Karasovići.

– Cilj puštanja u operativnu uporabu ovog rendgenskog uređaja je dvostruk. Jedno je jačanje sustava nadzora, sprječavanje krijumčarenja u najširem smislu te riječi pa i droga, a s druge strane ubrzavanje prometa u ovoj luci, kaže Mario Demirović, ravnatelj Carinske uprave.

I to ponajprije prometa kontejnera, u kojima je kokain i pronađen. Vozilom upravlja Carinski ured Ploče, stacionirano je u luci Ploče a po potrebi odlazit će i na susjedne granične prijelaze u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Predstavljena su i četiri nova plovila kojima će se hrvatski carinici koristiti za nadzor na moru.

– Mogu izdržati more do razine 5. To je ogroman val koji mi ovdje nećemo imati ili ćemo imati vrlo rijetko. Znači da ne postoji plovilo koje može biti predmet nadzora do kojega mi ne možemo doći, rekao je Ivica Radovčić, zapovjednik broda.

Plovila će upotrebljavati i Uprava za ribarstvo, a bit će raspoređena u hrvatskim lukama, od juga do sjevera Jadrana.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!