Tri ceste na području Grada Ljubuškog umjesto statusa lokalnih uskoro će dobiti oznaku regionalnih. Riječ je o prometnicama Mostarska Vrata-Lipno-Hamzići, zatim lokalnoj cesti Teskera-Orahovlje, te lokalnoj cesti križanje M17.4 (Ljubuški) i ul.Sv Leopolda Mandića-Hardomilje.

Riječ je o najprometnijim lokalnim prometnicama na području ovog grada koje stoga zahtijevaju češće i zahtjevnije održavanje i zaštitu, a za neke je planirana i potpuna rekonstrukcija.

Odluci o prekategorizaciji koju je na ovotjednoj sjednici usvojila Vlada Federacije BiH,prethodila je Odluka o prijedlogu Odluke o razvrstavanju javnih cesta na području Županije Zapadnohercegovačke, a koju je izradilo Povjerenstvo za izradu prijedloga Odluke o razvrstavanju javnih cesta na području Županije Zapadnohercegovačke imenovano rješenjem Ministarstva gospodarstva ŽZH.

„Drago mi je da je dugogodišnji napor za prekategorizaciju ovih iznimno bitnih prometnica za Ljubuški konačno urodio plodom i da su one od jučer regionalne ceste“, kazao je dopredsjednik Vlade ŽZH i ministar financija Toni Kraljević koji je bio članom Povjerenstva za izradu prijedloga Odluke o razvrstavanju javnih cesta na području Županije Zapadnohercegovačke.

Kako ne bi bilo smetnji da ŽZH odmah p oprekategorizaciji preuzme održavanje navedenih prometnica Vlada Županije Zapadnohercegovačke je na jednoj od proteklih sjednica zadužila  Javnu ustanovu Ceste Županije Zapadnohercegovačke da Planom i Programom održavanja i zaštite, rekonstrukcije,izgradnje i obnove cesta u 2021. godini između ostaloga obuhvati i prometnice Mostarska Vrata-Lipno-Hamzići, zatim lokalnoj cesti Teskera-Orahovlje, te lokalnoj cesti križanje M17.4 (Ljubuški) i ul.Sv Leopolda Mandića-Hardomilje.

Inače, prema podatcima dokumenta „Strategija razvoja općine Posušje 2014-2023.“ Županija Zapadnohercegovačka ima ukupno 1.362 kilometara četvornih prometnica,  od čega 107 spada u magistralne puteve čije je održavanje u nadležnosti Federacije BiH, 148 kilometara četvornih je regionalnih cesta o kojima brine županijska uprava za ceste, dok su sve ostalo lokalni putevi za čije su održavanje nadležne jedinice lokalne samouprave.

Uz navedene tri prometnice u Ljubuškom Odlukom Vlade FBiH još je pet prometnica na području ŽZH dobilo status regionalnih.

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!