Prvi je dan primjene blažih protuepidemijskih mjera. Podsjetimo, ponovno rade plesne škole, dječje igraonice, održavaju se treninzi, osim u školskim dvoranama. Umjesto dosadašnjih 25, na javnim okupljanjima i događanjima sada smije biti 100 ljudi. Ukinuta je zabrana održavanja privatnih okupljanja. 

Za sat se vremena, do 23 sata, produžilo radno vrijeme pekarnica, ugostiteljskih objekata i OPG-ova koji pružaju ugostiteljske usluge. Mogućnost posluživanja hrane u zatvorenom – posebno je obradovala ugostitelje u turističkim gradovima, poput Splita.

Napokon postavljeni i stolovi u zatvorenom! Ovo je jedan od rijetkih restorana u srcu Splita koji ni inače ne zatvara vrata s turističkom sezonom, pa su domaći gosti zaslužni što je i koronakriza bezbolnije prošla.

– Pa upravo smo preživjeli na temelju ovog poslovanja što smo radili cijelu godinu svih ovih godina, isti gosti su nas došli podržati i sada, čak u većem broju nego inače, upravo radi situacije i radi svega ovoga što nas je snašlo, rekao je vlasnik restorana Danijell Nikolla.

U gradu se već čuje ljetni šušur. Vlasnici objekata koji poslužuju hranu zadovoljni su i produženim radnim vremenom, jer večernjem prometu puno znači taj jedan sat.

– Ja kao ugostitelj koji nema štekat , ovo sam dočekao kao oslobođenje, tako da mi je apsolutno drago i nadam se da je ovo kraj ovoj agoniji. Danas idemo punom snagom, kazao je vlasnik konobe Vinko Radovani.

-Danas dosta lakše dišemo, omogućili su nam rad unutra što nije zanemarivo, to je zaista jedna velika stavka u našem poslovanju, mnogi restorani nemaju uopće mogućnost rada vani, pa stoga je ova odluka itekako pozdravljena, dodao je Danijell Nikolla.

No, vlasnici restorana i konoba smatraju da je velika nepravda učinjena kolegama koji drže barove i kafiće. Njima, naime, još nije omogućeno posluživanje u zatvorenim prostorima.

– I dalje su kafe barovi ostali zakinuti, oni koji nemaju terase ne mogu raditi, a znamo jako dobro da su to ugostiteljski objekti koji imaju najveću poreznu stopu, ovdje u Splitu 25 posto, plus, tri posto i sad je krajnje vrijeme da se taj PDV za one artikle koji još nisu spušteni spuste, da se time pomogne kafe barovima koji ne rade u stvari od kraja mjeseca studenog, istaknula je predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak.

Riječ je, podsjetimo, o samo četiri proizvoda: kavi, pivu, vinu i bezalkoholnim pićima.

Ublažavanje mjera s odobravanjem su dočekali građani, ali i većina ugostitelja sa sjevera zemlje. No, vlasnici kafića negoduju jer za razliku od restorana – ne mogu goste posluživati i u zatvorenom prostoru. Odavno nismo svjedočili gužvi u središtu Čakovca. Zbog ublažavanja mjera gospodin Stričak može ponovno prodavati svoje eko proizvode na štandu.

– Znači nam puno, prvo možemo plasirati robu, a drugo konačno se možemo družiti s ljudima, rekao je prodavač meda Andrija Stričak.

Lijepo vrijeme izmamilo je građane da prošetaju i popiju svoju jutarnju kavicu. Nekako se lakše diše.

– Jedva čekamo da se vratimo u normalan život. Većina ljudi se želi cijepiti da može putovati i živjeti, a što će biti vrijeme će pokazati, naglasila je Dubravka Elezović.

Vrijeme je danas vlasnike kafića poslužilo – no kad je kišovito -nemaju uvjete za rad. Voljeli bi kažu da se popuštanje mjera proširi i na ugostiteljske objekte.

 – Smatram da su mjere diskriminatorne i da nisu poštene prema nama. Mi smo na rubu financijskih snaga, emotivnih snaga, teško nam je, rekao je ugostitelj Boris Bistrović.

– To su veliki apsurdi. Meni je to smiješno neobjašnjivo. Ja penzionerka nemaš kuda, nemaš kamo. Fali mi da odem s kolegicama na kavicu, kazala je Dragica Stojiljković.

Kavu i hranu u zatvorenom dijelu od danas mogu posluživati restorani. Gospodin Zoran svoj je objekt otvorio usred pandemije i odluku stožera pozdravlja. No, riješen je jedan problem, ali se sad suočava s drugim – manjkom radne snage.

– Jako puno ljudi je jednostavno prešlo raditi u druge sektore koji se ne namjeravaju više vraćati. Kvalitetnog osoblja nažalost fali. Nadamo se samo da se ova situacija smiri i zaboravi i da neće ostati samo na sezoni, istaknuo je ugostitelj Zoran Lisjak.

Inače, nestašica je radne snage u mnogim sektorima i s time će se tek trebati pozabaviti, osobito u turističkoj sezoni .

Izvor:hrt.hr