U Republiku Srpsku danas je dopremljeno novih 25.000 doza cjepiva „Sputnjik V“. Cjepiva su dopremljena u prostorije uvoznika, tvrtke „Krajinagroup“ u Banjoj Luci, a isporuci je prisustvovao i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Riječ je o 25.000 doza prve komponente ovog cjepiva. Nakon procedure kontrole kvaliteta serije u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva, bit će dostavljena zdravstvenim ustanovama u RS.

“Danas imamo novu isporuku cjepiva ruskog proizvođača koje je nabavila RS preko veleprometnika, za potrebe cijepljenja svog stanovništva. Važno je da imamo kontinuitet u isporuci kako ovog cjepiva, tako i cjepiva drugih proizvođača, kako bi proces cijepljenja stanovništva mogao da se odvija nesmetano i da se dodatno ubrza. Sa prethodnim isporukama cjepiva Sputnjik V i Sinofarm koje smo nabavili, kao i cjepiva Fajzer i Astra Zeneka koje pristižu iz mehanizma COVAX i posredstvom EU4Health programa, na raspolaganju imamo značajne količine cjepiva, a očekujemo i nove isporuke u narednom periodu. Prema najavama proizvođačima, uskoro bi trebalo da budu dopremljene i nove količine druge komponente cjepiva „Sputnjik V”, rekao je ministar Šeranić.

Ministar je podsjetio da je u prethodnom periodu u Republiku Srpsku dopremljeno ukupno 74.300 doza prve i druge komponente ruskih cjepiva „Sputnjik V“.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, do sada je u Republici Srpskoj prvu dozu cjepiva protiv COVID-19 primilo više od 88.000 stanovnika, dok je kompletno cijepljeno oko 32.000 ljudi.

Izvor:N1