Umjesto silnih restrikcija i dijeta koje često imaju jo-jo efekt, pa nam se kile vrate čim prestanemo ‘paziti’ što jedemo, intuitivno jedenje je mnogo bolje i trajno rješenje. Riječ je o sasvim drukčijem pristupu hrani koji nema veze s dijetama, planiranjem obroka, brojanjem kalorija, disciplinom i snagom volje. Intuitivna prehrana uči nas slušati svoje tijelo i naučiti znakove koje nam ono šalje, poput gladi, sitosti i zadovoljstva.  Razvija se zdraviji odnos prema hrani i tijelu Ovaj pristup prehrani naglašava slušanje unutarnjih znakova našeg tijela, a ne vanjska (nametnuta) pravila. Kod intuitivnog jedenja fokus nije na broju koji pokazuje vaga, već na boljoj slici tijela, zdravom odnosu s hranom i usvajanju navika koje su dobre za naše zdravlje.

Zapravo smo svi rođeni s intuicijom za hranu, no kroz odrastanje se upoznajemo s ‘pravilima’ prehrane. Učimo da je neka hrana zdrava, a druga nije, učimo da nečeg treba jesti više (povrće i voće), a neku hranu ograničiti (slatko, junk-food), učimo da treba pojesti sve što je na tanjuru, da je desert nagrada i slično. Zbog toga izgubimo taj osjećaj, odnosno intuiciju za hranu pa nerijetko dolazi do neželjenih posljedica kao što su krivnja kad pojedemo nešto “nezdravo” ili ako pojedemo previše no što smo možda trebali i slično.

Upravo se intuitivnim jedenjem to želi promijeniti – ono ne znači samo “jedi kad si gladna i stani kad si sita” već ide mnogo dublje od toga. Ovakav pristup hrani potiče nas da si dopustimo jesti sve što želimo i pritom ne osjećamo krivnju, već slušamo tijelo, njegove želje i potrebe ovisno o razini energije, mentalnom stanju, razini stresa i slično. Dakle, dopuštamo si jesti ono što želimo, kad želimo i koliko želimo dok god dajemo tijelu onoliko koliko treba, pritom ne pretjerujući. 

Što dobivaš ovakvim pristupom hrani?

Osim što neće biti jo-jo efekta jer ovo nije još jedna dijeta, već način života i pristup prehrani, bit ćeš boljeg psihološkog zdravlja, imat ćeš bolju percepciju svog tijela i bit ćeš manje depresivna. Neka istraživanja pokazuju da se intuitivnim jedenjem kod žena razvijaju zdraviji psihološki stavovi po pitanju hrane i slike tijela, smanjuje se index tjelesne mase i lakše se održava poželjna težina. Povrh toga, intuitivno jedenje pospješuje naše samopouzdanje i općenitu kvalitetu života.

Kako početi? Kod ovog pristupa nije važno samo što jedeš već i kako jedeš – u tome je poanta cijelog pristupa, osluškivati potrebe i želje svog tijela i dati mu ono što mu je potrebno te prepoznati kad mu je dovoljno. Pritom se ne trebaš ograničavati i zabranjivati si određene namirnice samo zato što “nisu zdrave” ili si zabraniti nešto slatko jer eto, taj dan si već pojela nešto slatko i “ne treba ti više” iako tvoje tijelo vapi za još nečim slatkim. Zato je važno osvijestiti fizičku i emocionalnu potrebu za hranom i oboje ih zadovoljiti u nekim normalnim granicama koje ti tijelo poručuje.

Kako bi ti bilo lakše početi s ovim načinom hranjenja, možeš neke “teže” namirnice zamijeniti onim lakšima, zdravijima. Primjerice, jede li ti se pizza ili sendvič, pripremi ih s PIK šunkom koja ima samo 2% masnoće i 25% manje soli, ne sadrži pojačivače okusa, umjetna bojila i gluten, a umjesto masnih sireva koristi laganije poput mozzarele. Ako se bojiš da ćeš pretjerati s, primjerice kruhom, zamijeni bijeli raženim – poanta je samo da se ne odričeš namirnica koje voliš i da ih sve jednako uključiš u prehranu i prestaneš “brinuti se” o tome deblja li nešto ili ne. Zato će ti zamjena pojedinih namirnica onim zdravijim pomoći da ih se ne odričeš, ali da se istodobno ne osjećaš loše što jedeš hranu i jela koja voliš, ali ih inače izbjegavaš jer “debljaju” ili “nisu zdrava” (poput sendviča sa sirom i šunkom ili pizze).

Što još trebaš imati na umu? Ovakav pristup hrani kompleksan je proces koji ne možeš primijeniti “preko noći” i da bi ga zaista shvatila te ga počela usvajati trebaš još mnogo istraživati i informirati se o pitanjima koja te zanimaju. Postoji 10 pravila intuitivnog jedenja koja moraš shvatiti da bi mogla početi s ovim pristupom i koja će ti olakšati da shvatiš samu srž ove filozofije. Međutim, trebaš imati na umu da intuitivno jedenje nije način da izgubiš kilograme – ako ovoj filozofiji želiš dati šansu samo da bi smršavjela nekoliko kilograma, onda to nije intuitivno jedenje. Zaboravi na dijete i zaboravi na kilograme – pristupi ovome s novom perspektivnom i željom da stvoriš dobar odnos s hranom – ako usput izgubiš koji kilogram i time budeš zadovoljna, super, no to nije cilj ove filozofije jer, ponovno, ovo nije još jedna dijeta.  Također, intuitivno jedenje ne znači “sad mogu jesti što hoću i koliko god hoću”. Iako ova filozofija potiče da si dopustiš jesti sve što hoćeš, to se ne radi nepromišljeno, već upravo suprotno. Dopuštaš si jesti svu hranu bez osuđivanja sebe same kad ti se jede nešto “nezdravo” ili “loše”, a pritom osluškuješ svoje potrebe sa znatiželjom i prepoznaješ znakove koje ti tijelo šalje. Jedi kad si gladna, a ne kad pregladniš i stani kad si zaista sita, a ne kad se “natrpaš”. Tijekom jela zastani i osluškuj svoju sitost, osluškuj ako ti tijelo želi još i pokušaj odgonetnuti zašto želi još – ako je u pitanju emocionalna potreba nakon stresnog dana, dopustiti si jesti još. Ako je u pitanju fizička glad, zapitaj se koliko si još gladna na ljestvici od 1 do 10 i ako si na, primjerice 7, stani, vjerojatno ti je dovoljno. Poanta je da si dopustiš jesti sve i da si ne zabranjuješ pojedine namirnice ili vrstu hrane, već da imaš izbor jesti sve što želiš. Tek tad, kad naučiš da restrikcije nisu rješenje da bi bila sretna i zadovoljna svojim tijelom, svojim umom i odnosom s hranom, počinje pravi put prema intuitivnom jedenju.

Izvor:miss7

error: Content is protected !!