Mislim da je dobra odluka da je Dan državnosti vraćen na 30. svibnja iako je 25. lipanj važan u hrvatskoj povijesti. To je datum donošenja o suverenosti i samostalnosti, istaknuo je Mate Granić, posebni savjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

– Predsjednik Tuđman je u ožujku 1991. nakon neuspjeha pregovora predsjednik Republika bivše države donio dvije povijesne odluke, jedna da se održi referendum o samostalnosti i suverenosti, koji je prošao s 94% za, i druga da se dan utemeljenja prvog višestranačkog Sabora slavi kao dan državnosti. U tom trenutku Slobodan Milošević je želio samo jedno ili modernu Federaciju ili veliku Srbiju. Predsjednik je odlično procijenio da nikakvi pregovori neće dovesti od uspjeha i povukao je ova dva velika povijesna poteza. Zato je važno da obilježavamo 30. svibnja kao dan državnosti, rekao je Mate Granić

Koliko u Hrvatskoj držimo do ovakvih datuma, kaže da ih obilježavamo dostojanstveno ali da bi trebali puno više. 

– Kao liječnik sam proputovao cijeli svijet. Američke države to obilježavaju daleko više nego mi, recimo napad na Pearl Harbor obilježavaju i osobno smatram da se to kolektivno sjećanje treba još snažnije održavati radi budućnosti. Radi mladih možemo biti ponosni kako je stvorena moderna Hrvatska država. I upravo radi toga mislim da se nikad ne treba zaboraviti prvog hrvatskog predsjednika, branitelje i sve one koji su sudjelovali u tom procesu, ističe.  

Plebiscitarna pobjeda HDZ-a i osnivanje prvog višestranačkog Sabora, to je bio dan velike sreće i vjere u budućnost i strepnje i očekivanja, jer svatko tko se ozbiljnije bavio politikom bio je svjestan da Milošević neće a tome stati, nego da nas čeka krvava borba za Hrvatsku, dodao je Granić. 

Smatra da je važno isticati simbole poput zastave i da kolektivnu svijest treba gajiti, jer sve velike nacije to rade.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!