Izvođač radova za LOT 2 (Most Počitelj) poddionice Počitelj – Zvirovići je konzorcij koji čine Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina), a ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj je 28.114.889,53 eura bez PDV-a.

Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići financira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog sa Europskom investicijskom bankom (EIB) u visini od 100 milijuna eura  i bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od 5 milijuna eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Ugovor o izgradnji poddionice Počitelj – Zvirovići potpisan je 20.06.2019. godine. Predviđeni rok izgradnje za LOT 2 je 30 mjeseci.

Most Počitelj će biti dužine 980m i visine 100m. To je kontinurani prednapeti armiranobetonski most sandučastog poprečnog presjeka, građen tehnologijom slobodne konzolne gradnje. Stubovi mosta su visoki 92,97,92,91,88 i 66 m.

Most Počitelj je najduži most te, uz tunel Prenj, i najzahtjevniji objekt na Koridoru 5C.

Premoštava magistralnu cestu M-17, rijeku Neretvu i željezničku prugu Sarajevo – Ploče. 

Autor: Er.B. / Dnevni.ba

error: Content is protected !!