Njemački ured za borbu protiv kriminala upozorio je u subotu na pojavu sve većeg broja falsificiranih potvrda o cijepljenju protiv covida-19 i na sigurnosne nedostatke tih dokumenta. Potpuno cijepljene osobe već nekoliko tjedana olakšano ulaze u zemlju i odlaze frizeru ili u kafiće i restorane.

– U Njemačkoj su se pojavile krivotvorene potvrde o cijepljenju, samo u Bavarskoj je zabilježeno nekoliko desetaka slučajeva, priopćio je ured.

U uredu strahuju da bi se broj takvih potvrda mogao povećati stupanjem na snagu olakšica za osobe koje su cijepljene.

– Očekuje se da će na temelju zakonskih olakšica za cijepljene porasti potražnja za krivotvorenim potvrdama o cijepljenju, stoji u priopćenju.

Državno odvjetništvo u Muenchenu je priopćilo kako se preko raznih internetskih platformi poput Telegrama mogu relativno lako nabaviti krivotvorene potvrde o cijepljenju.

– Cijene potvrda o cijepljenju protiv koronavirusa kraću se od visokih dvoznamenkastih do niskih troznamenkastih iznosa u eurima, priopćilo je odvjetništvo.

Prema istraživanjima javnog servisa ARD, broj članova grupa na aplikaciji Telegramu preko kojih se traže i nude krivotvorene potvrde višestruko se povećao posljednjih tjedana. Glasnogovornica državnog odvjetništva je objasnila kako je krivotvorenje kompletnih knjižica o cijepljenju ili samih potvrda relativno lako.

– Knjižice se mogu lako kupiti preko interneta a liječničke pečate i potpise je lako krivotvoriti, rekla je.

Posao krivotvoriteljima olakšavaju i oni koji fotografije potvrda o cijepljenju šire preko društvenih mreža i time otkrivaju realne serijske brojeve cjepiva koji se zatim koriste na krivotvorenim dokumentima.

U Njemačkoj se potvrda o cijepljenju unosi ili u postojeću knjižicu cijepljenja ili za one koji je nemaju posebnom potvrdom na papiru. Digitalne potvrde se očekuju tijekom lipnja.

Izvotr:hrt.hr

error: Content is protected !!