Hrvatska nakon drugog kruga lokalnih izbora dobiva osam župana, među njima i Grad Zagreb koji ima status županije, dok je sedam dosadašnjih župana potvrdilo svoje pozicije prema neslužbenim rezultatima drugog kruga lokalnih izbora u nedjelju.

Dosadašnji župani Radimir Čačić, Damir BajsGoran Pauk i Darko Milinović izgubili su mjesta župana u svojim županijama. 

Šestero župana izabrano je prije dva tjedna u prvom krugu i to Antonija Jozić (HDZ/HSU) u Požeško-slavonskoj županiji, Igor Andrilović (HDZ/HSLS) u Virovitičko-podravskoj, Ivan Anušić (HDZ i partneri) u Osječko-baranjskoj, Danijel Marušić (HDZ i partneri) u Brodsko-posavskoj, Željko Kolar (SDP/HSS/HSU) u Krapinsko-zagorskoj županiji i Matija Posavec (nezavisni) u Međimurskoj županiji. 

Među novim čelnicima županija su dvije žene, uz Jozić tu je i Martina Furdek-Hajdin (HDZ/HSLS). 

HDZ je samostalno dobio 13 župana, a dao je podršku Korenu i Kožiću. SDP je osvojio dva mjesta župana, po jedno IDS i Platforma Možemo! (Grad Zagreb). Dva župana izabrani su kao nezavisni kandidati – Posavec i Jelić. 

Nakon obrađenih više od 98 posto glasova Stjepan Kožić (HDZ, SKNL, Stranka rada i solidarnosti, HSU, HSLS, HNS) ponovno osvaja mjesto župana Zagrebačke županije s osvojenih 54,48 posto a pobijedio je Mihaela Zmajlovića (SDP, HSS) koji je dobio 45,52 posto. 

Zlatko Komadina (SDP, PGS, IDS, HSU, HSS) sa osvojio 57,89 posto glasova ostaje župan Primorsko-goranske županije nakon što se u drugom krugu izbora sučelio sa Garijem Cappellijem (HDZ, HSLS) koji je dobio 42,11 posto. 

HDZ je zadržao Karlovačku županiju, a ovoga puta je pobjednica Martina Furdek-Hajdin (HDZ, HSLS) sa 62,07 posto, dok je njezin protukandidat Stjepan Mikulandrić (SDP, HSS) osvojio 37,93 glasova. 

U Ličko-senjskoj županiji došlo je do promjene – Ernest Petry (HDZ, HSS, HSU, HBS) novi je župan s osvojenih 54,01 posto dok je njegov protukandidat dosadašnji župan Darko Milinović dobio 45,99 posto glasova. 

U Istarskoj županiji župan ostaje Boris Miletić (IDS, ISU-PIP, Zeleni) s osvojenih 50,16 posto glasova dok je njegov Danijel Ferić (SDP) osvojio 49,84 posto. 

U Šibensko-kninskoj županiji došlo je do promjene te je novi župan Marko Jelić (NL) s osvojenih 60,96 posto, a pobijedio je Gorana Pauka (HDZ) koji je osvojio je 39,04 posto glasova. 

Dosadašnji Koprivničko-križevački župan Darko Koren (Mreža, HDZ) ostaje župan s dobivenih 51,22 posto, a iza sebe je ostavio Mladena Kešera (SDP, HSLS, GLAS) koji je osvojio 48,78 posto. 

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji dosadašnji župan Damir Bajs (NL, HSU, SU, BUZ, Demokrati, Reformisti, NSH, GLAS, HSS Braće Radić, HSS) izgubio je sa osvojenih 42,38 posto glasova od novog župana Marka Marušića (HDZ, HSLS) koji je dobio 57,62 posto glasova. 

U Zadarskoj županiji Božidar Longin (HDZ, HSP, SU, Reformisti) ostaje župan s osvojenih 52,43 posto glasova a pobijedio je Ivicu Žuvelu (NL) koji je odbio 47,57 posto. 

I dosadašnji župan Varaždinske županije Radimir Čačić (Reformisti, Umirovljenici) izgubio je poziciju župana sa dobivenih 48,34 posto glasova, a novi je župan Anđelko Stričak (HDZ, HSLS, HSU) koji je dobio 51,66 posto glasova. 

U Sisačko-moslavačkoj županiji novi je župan Ivan Celjak (HDZ, HSLS, HSS, HSP, HKS, HNS, HSU) koji je dobio 72,15 posto dok je Daniel Berdais (SDP, Centar, Laburisti, HDRS, Zelena alternativa – ORah) dobio 27,85 posto. 

Damir Dekanić (HDZ) pobijedio je sa 56,79 posto glasova Josipa Dabru (NL) koji je dobio 43,21 glasova te je postao novi župan Vukovarsko-srijemske županije. 

Birači Splitsko-dalmatinske županije ponovno su za župana izabrali Blaženka Bobana (HDZ) koji je osvojio 60,43 posto dok je njegov potukandidat Ranko Ostojić (SDP) osvojio 39,57 posto. 

Dosadašnji župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić (HDZ) ostaje župan s osvojenih 52,23 posto a pobijedio je Božu Petrova (Most) za kojega je glasovalo 47,77 posto birača. 

U Zagrebu, koji ima i status županije, pobijedio je Tomislav Tomašević (Možemo! i partneri) osvojivši 65,29 posto glasova birača u drugom krugu lokalnih izbora te je premoćno pobijedio Miroslava Škoru (DP, Zelena lista) koji je dobio 34,71 posto.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!