Jubilarni 50. Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije dostojanstveno i skromnije nego što priliči proslavljen je u subotu u župi Komušina i na brdu Kondžilo.

Kao i prethodnih godina, organizatori su bili Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. i župa Uznesenja BDM u Komušini, a geslo ovogodišnjeg susreta bilo je ‘Ustani. Postavljam te za svjedoka onoga što si vidio (Dj 26,16)’.

Obilježavanje Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije u ovom marijanskom svetištu započelo je dan ranije, u petak, 28. svibnja, misom uočnicom te emisijom i prigodnim klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu u večernjim satima u izravnom prijenosu u organizaciji Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije (MCVN), to jest Katoličkog tjednika.

U subotu su, skromnije nego prethodnih godina, bez organiziranih dolazaka mladih, od ranih jutarnjih sati pristizali hodočasnici u osobnom aranžmanu koji su se, prema višegodišnjoj tradiciji, najprije okupili pored vanjskog oltara iza župne crkve gdje je bila prigoda za ispovijed.

U odnosu na ranije godine, program proslave jubilarnog Dana mladih VN-a započeo je nešto ranije molitvom pred slikom Gospe Kondžilske i procesijom na brdo Kondžilo. S vjernicima kod vanjske kapelice molio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski administrator Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić.

Potom je krenula procesija na brdo Kondžilo, udaljeno nekoliko kilometara. Cijelim putem pjevane su marijanske pjesme i moljena krunica.

Dolaskom na uzvišenje, na kojem se nalazi nova kapelica i moderni vanjski oltar, započelo je euharistijsko slavlje koje je predvodio nadbiskup koadjutor mons. Vukšić. Koncelebrirali su, između ostalih, vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić, generalni vikar VN-a mons. Slađan Ćosić, župnik u Komušini i čuvar Gospina svetišta preč. Boris Salapić te ravnatelj NCM-a Ivan Pavao II. dr. vlč. Šimo Maršić i još desetak svećenika.

Okupljenima se na početku obratio i poželio dobrodošlicu čuvar svetišta preč. Salapić koji je, među ostalim, govorio o povijesti susreta mladih u Komušini.

Mons. Vukšić je na početku mise pozdravio nazočne i napomenuo da se ona prikazuje u čast Marije Majke Nade.

“Ljudima ovoga svijeta često mnogo nedostaje, ali najljepša vrednota koja može postojati je nada”, rekao je nadbiskup koadjutor napominjući kako se nada ‘istiskuje’ iz ljudskih života te planski ili spletom različitih događaja često umire u srcima. Potom je zamolio Mariju da svima koji posrću u napasti da izgube nadu izmoli milost kako bi uvijek mogli uspravno ići za Isusom.

Promišljajući o mladima zaželio im je uspješan završetak školske godine te sretno položene ispite.

“Molimo također da svatko od vas nađe pravu sreću i trajnu ljubav svoga života bilo sklapanjem kršćanske ženidbe bilo izborom duhovnoga zvanja u svećeničkom ili redovničkom zvanju”, dodao je te potaknuo da ih u svim životnim kušnjama nadahnjuje primjer Blažene Djevice Marije, “koja je Riječ Božju slušala i ono što se događalo s Isusom pohranjivala i prebirala u svom srcu”, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vrhbosanske nadbiskupije.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!