Povodom obilježavanja 150 godina dolaska sestara milosrdnica u Bosnu i Hercegovinu, gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić svečano je otvorio izložbu “Sestre milosrdnice u Brčkom 1886-1984“ i prezentaciju monografije “Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog u Brčkom”, koju su organizirali Služba za arhiv, Odjeljenje za javni registar Vlade Brčko distrikta BiH i HKD “Napredak” Brčko.

U izložbenom salonu Gradske vijećnice u Brčkom izložba je predstavljena kronološki i prati rad družbe u svom višedesetljetnom odgojno-obrazovnom i zdravstvenom djelovanju u Brčkom.

Gradonačelnik distrikta Brčko Esed Kadrić istaknuo je kako je neizmjerno zahvalan što institucije mogu sudjelovati u ovom plemenitom projektu reafirmacije svega što su učinile sestre milosrdnice kroz jedan povijesni period u ovome gradu na polju obrazovanja, liječenja ili podrške liječenju u brčanskoj Bolnici, priopćeno je iz Vlade Brčkog.

“Ne smijemo dozvoliti da se to tek tako zaboravi i bilo bi dobro obnoviti rad sestara u Brčkom. Iz pozicije predstavnika institucija dat ću maksimalan doprinos da im damo priliku da nastave svoju plemenitu misiju kako bismo im se odužili za sve što su učinile za našu zajednicu i generacije prije nas”, istaknuo je gradonačelnik.

Sestra Miroslava Bradica, vrhovna poglavarica Družbe sestara milosrdnica iz Zagreba rekla je da je današnja izložba neizmjerno velika radost.

“Vidim da je djelovanje naših sestara ostavlo dubok trag u narodu. Uvijek se ponovo želimo vratiti tamo gdje smo djelovale i nastaviti svoje djelo. Koliko je to moguće pokazat će vrijeme, ali želja i volja postoji“, istaknula je sestra Miroslava Bradica.

Sestra Marija Julijana Đaković, provincijalna poglavarica u BiH naglasila je kako je njena velika želja da jednog dana škola ponovo zaživi u Brčkom.

“I onda kad se čovjek ne snalazi i ide mu krivo mislim da Bog to vodi i ima svoj razlog. Mi to prihvatamo i vjerujemo da će nas iz toga izvući”, poručila je sestra Marija Julijana Džaković.

Šef brčanske Službe za arhiv Ćazim Suljević istaknuo je kako je dugo rađeno na prikupljanju arhivske građe i njenoj obradi.

“Pronašli smo na sreću sačuvanu građu u Arhivu sestara milosrdnica u Zagrebu tako i u državnom Arhivu Republike Hrvatske. Nastavit ćemo suradnju sa drugim nacionalnim kulturnim društvima i na taj način se integrirati u kulturni sustav naše zajednice“, dodao je Suljević.

Iz Vlade Brčkog podsjećaju kako su po osnivanju brčanske filijale 1886. sestre prvobitno djelovale u Djevojačkoj osnovnoj pučkoj školi. Godine 1896. osnovan je u okviru osnovne škole konvikt za djevojčice iz susjednih mjesta, a 1889. godine dječije zabavište za djecu predškolske dobi. Viša djevojačka škola otpočela je svoj rad 1912. godine, a školske 1919/20. u sestrinsku osnovnu školu polaze i muška djeca, te je ona pretvorena u mješovitu osnovnu školu. Po promjeni naziva, Viša djevojačka škola je od 1924. radila kao Građanska škola, sve do 1934. godine kada je zatvorena. Iako je građanska škola zatvorena, osnovna pučka škola uspješno je radila sve do kraja Drugog svjetskog rata, 1945., kada su ukinute sve vjerske škole na području BiH. Sestre su zdravstveni rad otpočele u bolnici 1939. godine. Rad sestara nastavljen je sve do 1974. kada je posljednja sestra, zaposlena u gradskoj bolnici, otišla u mirovinu.

Izvor:pogled.ba