Premijer Andrej Plenković danas je rekao kako očekuje dobru suradnju s novoizabranim gradonačelnikom Zagreba Tomislavom Tomaševićem.

Osvrćući se na svoju jučerašnju tvrdnju da je HDZ kolosalni pobjednik lokalnih izbora, Plenković je naveo kako HDZ ima 45 posto gradova i općina te 75 posto županija.

– HDZ nikad do sada nije dobio 15 županija, rekao je Plenković.

– Vidim da su ovi iz Možemo! počeli malo parafrazirati, prepisivati moju poruku iz 2016. kad sam rekao “Mijenjamo HDZ da bi mijenjali Hrvatsku”, oni mijenjaju Zagreb da bi mijenjali Hrvatsku, valjda imaju nešto protiv Hrvatske u kojoj smo uspjeli spriječiti socijalnu frakturu, očuvati 700.000 radnih mjesta, spasiti 120.000 poslodavaca…, rekao je među ostalim Plenković.

– Moram još dobro osluhnuti koji to žanr promjene oni zazivaju, što bi to učinili bolje, dodao je.

Na novinarsko pitanje kakvu suradnju očekuje s Tomislavom Tomaševićem iz Možemo!, koji je izabran za gradonačelnika Zagreba, odgovorio je – dobru.

– Ja dobro surađujem sa svim izabranim čelnicima jedinica lokalne i područne samouprave, rekao je premijer.

“Sramotno za Milanovića da nije niti čestitao Dan državnosti”

Plenković je komentirao i kritike predsjednika Zorana Milanovića na račun mijenjanja datuma obilježavanja Dana državnosti. Rekao je da je Milanović uopće nije očitovao za Dan državnosti, da je lani bio s njima pola programa na Mirogoju, a da se poslije nije pojavio ni na Markovom trgu ni na svečanom koncertu.

– To se u normalnoj europskoj državi događa jedino ako je netko teško bolestan pa da ne može doći. To se inače ne događa, rekao je Plenković, dodavši da se takvo ponašanje nekome tolerira, a nekome ne.

– Po meni je sramotno za njega da nije niti čestitao Dan državnosti. To što on o tome misli govori više o tome kako on gleda na poštivanje hrvatskih zakona. To vam je ista stvar kao i nepoštivanje procedure zakona o sudovima pri predlaganju predsjednika ili predsjednice Vrhovnog suda, rekao je Plenković.

“Split izabrao antisemita za zamjenika gradonačelnika”

Vraćajući se na temu lokalnih izbora, rekao je da bi mu bilo drago da su pobijedili u Splitu, ali da je Split izabrao antisemita za zamjenika gradonačelnika, referirajući se na sporne izjave Bojana Ivoševića o Židovima. Plenković je rekao i da je oduševljen pobjedom HDZ-a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

– Mi od 15 župana koje imamo, imamo osam starih i sedam novih. Od tih sedam novih, dvije su žene. To bi isto trebala biti medijska tema, jedine žene županice su iz HDZ-a. A propos toga, to su Antonija Jozić i Martina Furdek Hajdin, rekao je Plenković.

O Milanoviću i Škori

Za danas izrečene Milanovićeve kritike na račun Miroslava Škore i Domovinskom pokretu Plenković je rekao da je to Milanovićev način da zahvali Škori što mu je pomogao na predsjedničkim izborima.

– A Škoro nek se misli o tome, rekao je Plenković.

Dodao je da ima drugu tezu o DP-u, da se pokazalo da je cijela ideja stvaranja alternativnog pokreta poput HDZ-a otprije 30 godina u vrijeme četvrtog desetljeća hrvatske demokracije besmislena te da u političkom smislu dovodi samo do fragmentacije biračkog tijela koja omogućuje kandidatima s ljevice da u drugom krugu pobjeđuju.

“Filipoviću namjerno krivo govorili ime”

Plenković je bio izrazito kritičan prema određenim medijima koje je optužio za pristranost, ustvrdivši među ostalim da je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Davor Filipović, koji je ispao u prvom krugu, doživio agresiju, divljaštvo i bezobrazluk te da su mu pojedini voditelji na nekim televizijama namjerno krivo govorili ime. Rekao je da je agresiju doživio i Vice Mihanović, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita koji je izgubio u drugom krugu.

Pogledajte izjavu:

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!