Iza nas je drugi krug lokalnih izbora, koji je donio velike promjene na čelu brojnih gradova i županija.

Zagreb nakon 20 godina ima novog gradonačelnika. Poznati aktivist i veliki kritičar svojeg prethodnika osvojio je gotovo dvotrećinsku većinu glasova – povjerenje mu je dalo malo manje od 200 tisuća Zagrepčana, dok je potpora njegovu oponentu Miroslavu Škori bila gotovo dvostruko manja.

Rezultati lokalnih izbora u Zagrebu

Osam i pol tisuća glasova odnijelo je prevagu u Splitu – novi je gradonačelnik Ivica Puljak, kandidat stranke Centar koji je s 56, 75% glasova izborio pobjedu u drugom krugu protiv HDZ-ova Vice Mihanovića

Rezultati lokalnih izbora u Splitu

U Rijeci na vlasti ostaje ista stranka s novim licem. Vojka Obersnela naslijedit će Marko Filipović, kandidat kojeg su poduprle četiri stranke i 3 tisuće birača više od protukandidata Davora Štimca.

Rezultati lokalnih izbora u Rijeci

I Osijek ima novoga gradonačelnika – i to je povijesni rezultat HDZ-a u tom gradu. Ivan Radić sa 62, 69 % glasova pobijedio je kandidata Domovinskog pokreta Berislava Mlinarevića

Rezultati lokalnih izbora u Osijeku

Zanimljiva utrka vodila se u Puli – iako se Filip Zoričić probio u drugi krug uz gotovo 17% glasova zaostatka za Elenom Puh Belci – Pula je na kraju ipak izabrala gradonačelnika. Zoričić je dobio 56 i pol posto potpore birača.

Rezultati drugog kruga lokalnih izbora 2021.

Na vlasti u Vukovaru ostaje Ivan Penava – a utrka je, priznaje, bila teža nego što je očekivao. Penava je s 54 cijela 35% glasova pobijedio HDZ-ova Nikolu Mažara.

Rezultati drugog kruga lokalnih izbora u Vukovaru

Varaždin ima novoga gradonačelnika. Dosadašnji Ivan Čehok izgubio je od SDP-ova Nevena Bosilja koji je imao samo 169 glasova prednosti, odnosno 50 cijelih 52% potpore.

Rezultati drugog kruga lokalnih izbora u Varaždinu

Na razini županija HDZ je proglasio izbornu pobjedu. Iz utrke za Grad Zagreb ispali su u prvome krugu, no HDZ je naposljetku osvojio vlast u 15 od preostalih 20 županija. Prvi put HDZ ima župana u Varaždinskoj županiji, Anđelko Stričak vlast preuzima od Radimira Čačića, a u Bjelovarsko-bilogorskoj dosadašnjeg župana Damira Bajsa pobijedio je HDZ-ov Marko Marušić. Ernest Petry preuzima titulu ličko-senjskog župana od Darka Milinovića. Izborni poraz HDZ je upisao u Šibensko-kninskoj županiji gdje je dugogodišnjeg župana Gorana Pauka pobijedio nezavisni Marko Jelić. A koliko je svaki glas važan, pokazalo se u  IDS-ov Boris Miletić postao je župan sa samo 54 glasa prednosti ispred SDP-ova Danijela Ferića

Evo kakva je bila atmosfera sinoć u pobjedničkim stožerima.:

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!