U nedjelju je s Danom branitelja općine Posušje službeno započelo Posuško lito 2021. Tim povodom u ponedjeljak je organizirana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen ovogodišnji bogati program ove manifestacije.

Kako je rekao načelnik općine Posušje Ante Begić, s obzirom na poboljšanje epidemiološke situacije, Radno tijelo za pripremu programa Posuškog lita odlučio se ove godine na organizaciju u punom kapacitetu. Program je ocijenio opsežnim, raznovrsnim i kvalitetnim te je uvjeren da će to posjetitelji i prepoznati.

Tako, kroz tri mjeseca, pripremaju se razni koncerti, predstave, projekcije filmova, smotre folklora, ukupno preko 40 događaja.

Ovime će se još jednom dokazati da je Posuško lito postala jedna manifestacija za sve ukuse. U programu smo dali priliku mladima i našim udrugama da njihova kreativnost dođe do izražaja, a istodobno kroz njega pokušavamo očuvati kulturu i običaje, rekao je načelnik Begić.

Kazao je i kako je posebnost ovogodišnje manifestacije proslava 20. obljetnice Smotre folklora HKUD-a fra Petar Bakula, kao i otvaranje Centra za mlade ”Atomsko sklonište” u organizaciji udruge za promicanje kulture Apollo, koje će biti upriličeno, 27. srpnja. Zahvalio je sponzorima, svim udrugama i pojedincima koji sudjeluju u organizaciji opsežnog projekta Posuškog lita.

U nastavku su se novinarima obratile članice Radnog tijela za pripremu programa Posuškog lita Ivanka Arapović Galić i Marija Đerek.

Prvo je predstavljen dugogodišnji projekt u sklopu Posuškog lita, Posuške igre bez granica koje će se održati 24. i 25. srpnja. Kroz njih će natjecatelji odmjeriti snage u 14 disciplina. Svi uzrasti moći će pronaći nešto za sebe. Više o disciplinama i načinu prijava zainteresirani će moći saznati putem info letaka.

Potom je više riječi bilo o središnjem događaju Posuškog lita, Festivalu klapske pisme. Sedmi Festival održava se u dvije večeri: muška 31. srpnja i ženska 1. kolovoza. Osigurane su nagrade za prvo, drugo i treće mjesto te nagrada publike. Prijave su trenutno u tijeku, natječaj je otvoren do 15. lipnja, kada će se znati konkretno koliko se klapa prijavilo kao i svi ostali detalji.

Na kraju je načelnik kazao kako će se svi događaji realizirati u skladu s epidemiološkim stanjem. Ukoliko dođe do pogoršanja ostavljena je mogućnost odgađanja pojedinih događaja, no izrazio je nadu da do toga neće doći. Također je uputio apel organizatorima događanja u sklopu Posuškog lita 2021. da prate i poštuju preporuke Županijskog stožera civilne zaštite.

U danima pred nama očekuju nas dva događaja; 2. lipnja promocija knjige ”Vako, tako ili nako”, autorice Radice Leko te 5. lipnja Dječja smotra folklora ”Na Petrovu ognjištu”

/HMS/