Građevinski radovi na izgradnji pročistača otpadnih voda u Širokom Brijegu u punom su zamahu, rok završetka predviđen je za kraj godine, a pročistač bi u punom pogonu trebao biti u travnju 2022. godine, kazao je u razgovoru za Fenu šef Odsjeka za javne nabave i implementaciju razvojnih projekata Grada Širokog Brijega Boro Đolo.

– Paralelno s građevinskim radovima radi se i na kompletiranju opreme. U skladište pored pročistača već je dopremljena elektroupravljačka oprema. Dio opreme od kooperanta, odnosno podizvođača radova Biogesta iz Dresdena, očekuje se ovih dana, a cijela oprema tijekom ljeta – kazao je Đolo.

Istaknuo je kako će kapacitet pročistača u prvoj fazi iznositi 10.000 ekvivalent stanovnika (ES).

– On će u potpunosti pokriti dio grada u kojemu je već urađena kanalizacija, a na ovoj istoj lokaciji predviđeno je proširenje za još dodatnih 5.000 ES, gdje se pojedini objekti već u ovoj fazi grade za ukupan kapacitet, a preostali prema potrebi kako se bude širila kanalizacijska mreža. Predviđeno je da cijeli grad bude prikopčan na pročistač – naglasio je Đolo.

Ukupna vrijednost projekta je oko šest milijuna maraka.

– Sredstva su osigurana dijelom iz kredita kojeg je Grad Široki Brijeg dobio od Europske investicijske banke kroz projekt WATSAN koji je na razini BiH. Preostali dio je iz Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, gradskog proračuna, a očekujemo još i neka IPA sredstva, odnosno grant – kazao je Đolo.

Podsjetio je kako je priča o izgradnji pročistača otpadnih voda u Širokom Brijegu stara više od 30 godina.

– Jedan tip pročistača otpadnih voda bio je pripremljen devedesetih godina prošlog stoljeća. Taj pročistač nikad nije dovršen niti pušten u funkciju, tehnologija je zastarjela, a ono što je ostalo od tog pročistača bilo je i oštećeno i neiskoristivo da bi se radilo po novim tehnologijama – kazao je Đolo.

Posljednjih godina ozbiljnije se krenulo u modernizaciju kanalizacijskog sustava.

– Grad Široki Brijeg od 2014. godine u izgradnju kanalizacijskog sustava uložio je oko 5 milijuna maraka. Ukupna vrijednost izgradnje sustava i navedenog pročistača iznosi oko 12 milijuna maraka, a ta sredstva su i kreditna i grantovska od IPA sredstava – naveo je Đolo.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!