„Brak je temelj obitelji, osnovne stanice društva. Brak je kroz povijest imao posebnu pravnu zaštitu upravo zbog te svoje objektivne vrijednosti – jer je najbolje mjesto za dobivanje i odgajanje djece. Sva znanstvena istraživanja potvrđuju da je vjerna zajednica muškarca i žene puna ljubavi, javno objavljena pred zajednicom i društvom – najstabilnija zajednica najbolja za odgoj djece – budućih naraštaja društva. Zbog toga država štiti bračnu zajednicu”, rekla je 2016. godine u Rimu na “Danu obitelji” dr. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji.

“Ta zajednica je korisna ne samo zato jer se u njoj ljudi razvijaju u zrele osobe u ljubavi, u potpori, nego je gledano i sociološki, psihološki i ekonomski najstabilnija. Ona nije savršena, jer nitko od nas nije savršen, ali je najstabilnija”, objasnila je drugom prilikom.

Kako se danas slabi obitelj?

“Potpuno izjednačavanje učinaka neformalne izvanbračne zajednice s učincima braka daljnji je korak prema slabljenju obitelji, u ovom slučaju njezinog formalnog okvira. Brak je obiteljskopravni institut koji je po svojoj prirodi javan, jer je upisan u državne matice, te omogućava pravnu sigurnost kako bračnim drugovima, tako i trećim osobama. S druge strane izvanbračna zajednica, jedinstven je institut u europskom pravnom području. Dobro uređeni obiteljskopravni instituti zadovoljavaju potrebe građana, želi se mijenjati sustav vrijednosti izražen u zakonodavnom okviru. Pitanja su ozbiljna, a odgovori na njih zabrinjavajući”, smatra  prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac, redovita profesorica na Katedri za Obiteljsko pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

“U Hrvatskoj se još uvijek 85 % djece rađa u braku, što dovoljno govori o poimanju braka kao osnove obitelji. Brak je važan obiteljskopravni institut te je potrebno osigurati svu podršku bračnim drugovima kad su njihovi odnosi narušeni – savjetovališta, psihološku potporu, socijalnu potporu kad do narušenih odnosa dolazi zbog siromaštva, te inzistirati na tome da i propis sadrži poruku da je očuvanje braka, a znamo da svaki proživljava različita razdoblja uspona i padova, važno napose za djecu, potom za odrasle članove obitelji i društvo u cjelini”, rekla je za narod.hr ranije prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac, profesorica na Katedri za Obiteljsko pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

“Obitelj je važna kako za pojedinca, tako i za društvo u cjelini. Pojedinac se u pravilu rađa i odgaja u primarnoj obitelji – ona ga oblikuje, daje mu smjer razvoja i osigurava sve što je potrebno kako bi izrastao u zadovoljnu osobu koja je u stanju skrbiti za sebe, za užu i širu zajednicu. Svatko potom po svojoj želji i mogućnostima može osnovati i vlastitu obitelj. Na društvenoj razini bez obitelji nema očuvanja kulture, nacionalnog identiteta, nema demografskog rasta, nema dostatnih ljudskih resursa… Bez obitelji nestaje i narod. Osnaživanje obitelji može se provoditi na obiteljsko pravnoj razini, ali i na ekonomskoj, putem obiteljskih potpora, odgovarajuće stambene politike, putem medija i na mnogim drugim područjima”, ispričala je.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!