U Bosni i Hercegovini se očekuje da će ovo ljeto biti nešto hladnije nego prošlogodišnje, ali toplije od dvadesetogodišnjeg prosjeka. Broj očekivanih vrelih dana je veći od 24, a očekuje se da će pasti otprilike ista količina padalina kao i u 2020.

Federalni hidrometeorološki zavod je objavio prognozu za ljeto 2021. godine koju su radili u suradnji sa meteorološkim servisima Mediterana.


Dostupni prognostički materijali europskih i svjetskih centara za dugoročnu prognozu pokazuju da se u narednom ljetnom periodu (lipanj, srpanj i kolovoz) na prostoru Bosne i Hercegovine prognozira toplije do znatno toplije u odnosu na prosječnu temperaturu u periodu 1981-2010 godine, uz umjerenu vjerojatnoću prognoze od 50 posto.

Najveća temperaturna odstupanja u odnosu na referentni niz očekuju se sredinom srpnja i početkom kolovoza.

U usporedbi sa istim periodom prošle godine, ljeto 2021. godine trebalo bi biti malo svježije. Iako se tokom ljeta očekuju veće prosječne temperature zraka, u navedenom periodu pored toplotnih vala nisu isključeni kraći periodi sa prodorima svježijih zračnih masa.

Broj očekivanih vrelih dana u Bosni tokom ljeta veći je od 24, a na području južne Hercegovine prognozira se preko 65 vrelih dana. Prosječan broj vrelih dana tokom ljeta po gradovima bit će za Sarajevo 24, Tuzlu 28, Bihać 27, Mostar 59.

Prognoza za padaline

Dostupni modeli za ukupnu količinu padalina ne preferiraju ni jedan mogući scenarij. Signal za padaline tokom ljeta nije izražen za širi prostor Balkana. Napominjemo da prognoza padalina za dugo vremensko razdoblje nije pouzdana u toj mjeri kao prognoza temperature zraka. Vjerojatnoća ostvarenja prognoze je mala (oko 33 posto).

Raspored očekivanih padalina tokom ljeta bit će naujednačen, s najmanjom količinom u srpnju. Ukupna količina padalina moguće da budu kao i na ljeto 2020. godine.

Tijekom ljeta usljed jakih konvektivnih aktivnosti moguća su kraća razdoblja sa izraženijim pljuskovitim padalinama praćeni grmljavinskim nevremenom i gradom.

Izvor:pogled.ba