Na današnji dan, 2. lipnja 1979., papa Ivan Pavao II. posjetio je rodnu Poljsku. Bio je to prvi njegov posjet domovini od kad je postao papa i prvi posjet jednog pape nekoj komunističkoj zemlji uopće.

Kad je izašao iz zrakoplova, papa je poljubio zemlju. Dočekali su ga poljski šef države Henryk Jabłoński (komunist) i kardinal sluga Božji Stefan Wyszyński, najviši dostojanstvenik Katoličke crkve u Poljskoj. Papa je održao misu na najvećem trgu u Varšavi – Trgu pobjede u centru grada, pred gotovo 3 milijuna Poljaka.

Prilikom svojeg posjeta Poljskoj 1979. godine, Papa je milijunima svojih sunarodnjaka uputio apel: “Branite se protiv svega što krši ljudsko dostojanstvo.” Godinu dana kasnije radnici u Lenjinovom brodogradilištu počeli su sa štrajkom. To je rezultiralo osnivanjem prvog slobodnog sindikata u Istočnom bloku. U atmosferi poleta oko poljskog sindikata Solidarnost, Ivan Pavao Drugi katolički je socijalni nauk propovijedao kao alternativu komunizmu i kapitalizmu.

Papa je u Poljskoj ostao čak 9 dana, posjetivši najpoznatije poljsko svetište Majke Božje u Częstochowi. Papin posjet imao je utjecaj na odnose Crkve i države u Istočnom bloku. Papa sv. Ivan Pavao II. posjetio je Poljsku još čak osam puta, više nego ijednu drugu zemlju.

Ukupno je posjetio 129 država za vrijeme svojeg mandata, proputovavši nevjerojatnih 1,167,000 kilometara, što je dovoljno da se 29 puta obiđe zemaljska kugla.

U svojem pontifikatu tri je puta posjetio Hrvatsku, a Hrvate u BiH posjetio je došavši u Sarajevo 1997. i u Banju Luku 2003.

Izvor: narod.hr