Alma Čardžić koja je ostavila velik trag na bh. glazbenoj sceni za svoj život kaže da je glazba.

Ljubav prema glazbi dovela je do toga da je 1994. u duetu sa Dejanom Lazarevićem predstavljala BiH na “Eurosongu” u Dublinu, a upravo taj trenutak joj je i najdraži u profesionalnom životu.

„To je bilo preemotivno, uvijek zadrhtim i pustim suzu kada gledam taj nastup”, opisuje Alma.

Iza nje je bogata glazbena, ali i politička karijera. Bila je zastupnica u Parlamentu FBiH gdje je pokretala više inicijativa, posebice u sferi rodne neravnopravnosti.

Nakon angažmana u politici ponovno se vratila glazbi, koja je i obilježila njezina život.

Počela je pjevati već kao dijete u rodnom Maglaju, a kao četrnaestogodišnjakinja nastupa na festivalu „Studentsko ljeto“, najvećem glazbenom festivalu pjevača amatera u bivšoj Jugoslaviji.

„Tu je sve počelo“, kaže Alma i dodaje kako ju je život potom odveo u Sarajevo gdje je pjevala u jednom sarajevskom bendu.

Osvojila je brojne glazbene nagrade, među njima BH Oscar za „Pjevačicu decenije“, te za „Singl godine“. Snimila je ukupno osam albuma, s velikim brojem hitova.

Međutim, pandemija koronavirusa poremetila joj je planove i udaljila je od glazbe.

Koncerti se ne održavaju, Alma više nema prilike da pjeva pred publikom.

„Volim koncerte zbog ljudi, interakcije, te emocija koje primam i od publike i koje dajem publici“, kaže Alma.

”COVID je zaustavio sve glazbene aktivnosti. Nastupi su otkazani, te također snimanje novih pjesama. Mislim da će ovo stanje još potrajati, tako da ne planiram snimati nešto novo što ne mogu prezentirati publici. Prošle godine u veljači krenula sam sa promocijom nove pjesme i dogodila se pandemija, tada je sve stalo“  kaže Alma.

Unatoč tome što ju je pandemija udaljila od onoga što voli, nije dopustila da ju to poljulja.

Odlučila je uživati u malim stvarima.

”Nemam planove dok traje ovo ludilo. Globalno se sve mijenja, to je nešto na što ne možete utjecati i promijeniti. Živim moć sadašnjeg trenutka. Zahvalna sam kad se probudim zdrava, te kad su moji najdraži dobro. Radujem se dobrim stvarima i dobrim ljudima“, govori ova uspješna pjevačica.

Ponosom ju ispunja i činjenica da je njezin rad i trud prepoznat od lokalne zajednice.

2020. godine izabrana je za počasnog građanina grada Maglaja. U obrazloženju odluke je stajalo kako je ostvarila je zavidnu glazbenu karijeru i gdje god se pojavi naglašava svoju ljubav prema Maglaju, te promovira vrijednost i značaj ovog grada.

Na kraju ističe kako je bitno stalno učiti.

Iako je imala intenzivnu glazbenu karijeru, nikada nije zanemarila školovanje te je uspješno završila studij ekonomije.

Autorica: Matea Stojanović

error: Content is protected !!