Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik kazao je imenovanje novog visokog predstavnika u BiH mora biti u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a gdje treba biti i potvrđen. U protivnom, kaže, za Republiku Srpsku, on neće imati legitimitet.

Nakon sastanka delegacija Srbije i RS-a, Dodik je kazao da imenovanje novog visokog predstavnika, bez Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, je direktno upereno protiv Republike Srpske i srpskog naroda u BiH.

“Sve treba vratiti u pravne tokove i da se po jasnim procedurama utvrdi ko je visoki predstavnik. Treba zatvoriti Ured visokog predstavnika, tome je davno vrijeme prošlo”, kazao je.

Istakao je da je protiv njegove rehabilitacije, poput bonskih ovlaštenja ili pokušaja da se formiraju određena zakonodavna rješenja.

“Mi smo spremni to odbiti. Ne želimo dramatizaciju niti problematizaciju odnosa, mi nismo antidejtonska ni antiustavna strana. Mi želimo primjenu Ustava. Tražimo poštivanje međunarodnog prava i Ustava BiH koji krše međunarodni predstavnici. Na špekulativan način se pokušava doći do novog visokog predstavnika, odakle god da je. Smatramo da sve mora biti u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a i da tamo mora biti potvrđen. Ako to izostane on za nas neće imati legitimitet”, poručio je.

Dodik je kazao da su predstavnici RS-a zamolili Vučića da im pomogne u razumijevanju ove situacije i naišli na veliko razumijevanje za poziciju RS-a.

“Sada nam treba jedinstvo, osigurati da prođemo jedan nalet koji može biti veoma šteta za RS i srpski narod u cijelini”, poručio je Dodik.

Izvor:Klix.ba

error: Content is protected !!