Iako je u mirovini, poznata operna pjevačica i profesorica Gordana Topić kaže kako trenutno ima više vremena za stvaranje.

Posebno je na to utjecala i pandemija koronavirusa koja je zaustavila brojne projekte na kojima je radila.

„Situacija s COVID-om je utjecala na to da ja što više radim i stvaram. Jednostavno si u miru i sjediš. Imam nekoliko napisanih pjesama i želim ih snimiti. Jedva čekam da uđem u studio da ih otpjevam“, govori Topić.

Ona kaže kako živi od stvaranja, te da upravo u ovo vrijeme ima mnoštvo planova, ali i sada uvijek nađe vremena za posao.

„Svaki dan mi je predivan. Zahvalna sam višoj sili Božjoj sili što sam uspjela stvoriti svoj svijet. Čovjek može uživati u životu zadovoljan sitnicama. Skromnost je vrlina. Muzika me je dovela do toga da ja stvarno uživam u životu. Sada, kada sam u mirovini ne mogu da shvatim da sam slobodna da mogu da radim što hoću. Ranije sam trčala za novcem kako bi školovala svoje kćerke. Sada radim satove pjevanja online, dosta uživam radeći svoj posao. Ja sam žena koja voli sve, volim ljude, prirodu, volim da volim…“ kaže Topić.  

Glazbeni stručnjaci Gordanu smatraju začetnicom suvremenog pristupa oblasti vokalne reprodukcije na širem prostoru regije. Gordana Topić je vokalni pedagog i istaknuti borac za edukaciju mladih.

Situacija Covida na karijeru vokalne umjetnice imala je pozitivan utjecaj omogučivši joj više vremena za stvaranje. 

„Situacija Covida je utjecala na to da ja što više radim i stavaram, jednistavno si u miru sjediš. Imam nekoliko napisanih pjesama i želim ih snimiti jedva čekam da uđem u studijo da otpjevam. Imam puno planova, ja živim od stvaranja. Svaki dan mi je predivan zahvalna sam višoj sili Božijoj sili što sam uspjela stvoriti svoj svijet. Čovjek može uživati u životu zadovoljan sitnicama skromnost je vrlina. Muzika me je dovela do toga da ja stvarno uživam u životu. Sada kada sam u mirovini ne mogu da shvatim da sam slobodna da mogu da radim što hoću, ranije sam trčala za novcem kako bi školovala svoje kćerke. Radim satove pjevanja online, dosta uživam radeći svoj posao ja sam žena koja voli sve, volim ljude, prirodu, volim da volim“ izjavila je Topić.  

„Moja karijera je plod ljubavi prema pjevanju, cijeli život radim ono što volim i jako sam sretna zbog toga. Trenutno sam umirovljena i sve ovo vrijeme u mirovini je moje vrijeme koje sam stekla. Pjevanjem sam se počela baviti od malena, skakala sam, pjevala, izvodila predstave, crtala, zapravo sam radila sve ono što je umjetnost, jednostavno me je zanimalo“ govori nam Topić.

Ona je Muzičku akademiju završila u Skoplju, na odsjeku za solo pjevanje, a zatim specijalizaciju za solo pjevanje u San Petersburgu.

Svoj radni status vezuje za Srednju muzičku školu gdje vodi klasu solo pjevanja iz koje je proizašao veliki broj danas poznatih vokalnih umjetnika.

Usporedo sudjeluje u svim važnim projektima vezanim za vokalno pjevanje.

2002. godine osnovala je Centar za vokalnu tehniku u Sarajevu, gdje izdaje priručnik pod nazivom „Vokalna tehnika“ koji je u upotrebi u širem području Europe.

„Upisala sam muzičku školu gdje sam svirala klavir i pjevala, bila sam u svom svijetu stvaranja. Na svom putu, susrela sam se s problemom „podmićivanja“, „udvaranja“,  zapravo s onim svime što nose umjetničke grane“, otkriva nam Topić mračni dio ovog svijeta i dodaje kako je raznih prepreka imala kroz čitavu karijeru, ali se nije dala omesti.

„Kada sam završila s velikim solističkim koncertom i „Traviatom“ glavne uloge Violete u Verdijevoj operi u San Petesburgu, došla sam u Sarajevo da prezentiram sve ono što sam stekla i naučila. Međutim, naišla sam na dosta prepreka. Nisam imala priliku izvesti ono što sam naučila na akademiji, vidjela sam da to ne vodi nikuda, te sam krenula drugim putem a to je bio individualni put pedagoga i profesora solo pjevanja. Također bavila sam se kocertnom solo djelatnošću“  kaže Topić.

Prvenstvena ljubav ove vokalne umjetnice je opera kojom je se počela baviti već u mladim danima.

„Moja ljubav je opera, učila sam djecu 42 godine kako se pjeva opera. Svoju karijeru odabrala sam po uzoru na svoju mamu koja jako lijepo pjeva. S lakoćom sam kao dijete izvodila predstave, pjevala narodnu muziku i išla na razna natjecanja, ali uvijek sam htjela nešto više, imala sam više hobija baš kao i moj otac. Jednog dana na radiju sam čula „Traviatu“. Jako mi je se svidjela. Znala sam da moram biti tako virtuozna kao što sam čula na radiju, pokušavala sam kući pjevati razne opere. Kada je došlo vrijeme moga studiranja, rekla sam roditeljima da se želim baviti operom. Ostali su dosta začuđeni i jednostavno sam im rekla „ili to ili ništa“. Nisu me tada pustili da idem u Beograd, nego su me pustili da idem u Skoplje jer je bilo bliže mom rodnom gradu“, opisuje Topić kako je sve započelo.  

Kao profesorica solo pjevanja Topić je bila omiljeni član žirija „Zvijezda možeš biti ti“, uz to vodi privatne sate pjevanja za sve uzraste i sve vokalne tehnike.

„Vrhunska tehnika i nauka u pjevanju, svojim učenicima pokazujem da stilski izvedu ono što trebaju. Ta širina u vezi mog poziva je veliki izazov, a ja volim izazove. Učenike koji pjevaju operu učila sam po planu i programu. Svaki profesor ima svoj jedinstveni stil, međutim kao profesor u školi nisam mogla ispuniti svoj cilj toliko široko koliko sam željela. Stoga sam postala privatni profesor solo pjevanja u želji da pomognem narodnim pjevačima, zabavnim. Bila sam solist radio televizije, radio hora. Kao žena dugo sam na estradi, dugo sam pjevala vani, također i s popularnim izvođačima. I dan danas bavim se edukacijom mladih pjevača, pomažem im u opredjeljivanju onoga što žele da da budu najbolji u jednom stilu.

Uz operu Topić se bavi i sevdahom po uzoru na svoju majku.

Govori kako je željela ispuniti san svoje majke te stvoriti vokalne tehnike poput nje.

„Naravno imam dosta autorskih pjesama, također se bavim i pisanjem pjesama. Riješila sam da svojoj majci ispunim san koja je voljela sevdah. Sevdah sam učila od svoje majke dosta je bilo teško i naporno dostići sve što ona može, te sam snimila CD sevdah pjesama. Moja prva pjesma Sevdaha je bila „Sevdah u amanet“, muzika i tekst, koju je otpjevao Ilija Skađo, nakon toga sam napisala pjesmu „Sevdah kuća“ koju sam samostalno otpjevala. Imam puno pjesama koje sam pisala.

Zadovoljna sam dosadašnjim uspjehom postignutim u karijeri, trebalo je se snaći  u svemu što donosi suvremeni svijet ali  ipak imam svoj stil i nivo na koji način se educiraju mladi i na koji način se pjesme izvode“ navodi Topić  

Autorica: Zorana Terzić