U nedjelju 31.svibnja 2021.godine, na svetkovinu Presvetoga Trojstva, preminuo je župnik župe Šipovača-Vojnići don Jozo Ćirko.

U župi Presvetoga Srca Isusova Šipovača – Vojnići danas u 11 sati je održana sprovodna sveta misa za pokojnog don Jozu, koju je u prepunoj župnoj crkvi predvodio umirovljeni biskup mons. Ratko Perić u koncelebraciji više svećenika. Biskup Perić je rodbini pokojnog don Joze, braći svećenicima i svim župljanima župe Šipovača-Vojnići uputio prigodne riječi utjehe i ohrabrenja.

Dirljive riječi oprosta od pokojnog don Joze, u ime župne zajednice, napisala je i pročitala Kristina Kika Vukojević.

U nastavku u cijelosti prenosimo tekst oproštaja od pokojnog don Joze:

Ta meni je živjeti Krist, a umrijeti dobitak.” (FIl 1, 21)

U nedjelju je u našim domovima nastao muk, a nedugo nakon toga su se začula crkvena zvona, ne onako radosno kao svakoga dana jer su ovoga puta najavljivala odlazak.

Otišao je čovjek koji je ta ista zvona svakodnevno slušao i pod kojima je živio – naš župnik don Jozo.

Bog mu je darovao izvanrednu snagu da se nosi s teškoćama. Bio je čvrst i postojan i u dobrim i u lošim vremenima. Uvijek pozitivan i nasmijan, pun Duha Božjega. Svaku tužnu riječ okrenuo bi u radosnu i uvijek je govorio: “Biti će dobro…”

Svaki put je svoju patnju suobličavao s Kristovom i u Njegovoj ljubavi ostajao vjeran. Tako nas je naučio kako uzeti križ, ma kakav god bio, poći za Kristom i vjerovati da je svako naše stanje u tom trenutku najbolje za naš odnos s Gospodinom. Križ koji je nosio nije shvaćao kao teret, nego kao još jedan od blagoslova života u kojima je svoju borbu preusmjerio tako da bude primjer svima – noseći križ i onda kada nije nimalo lagan.

Svaku evanđeosku riječ koji je ikada izgovorio, živio je svojim životom iz dana u dan i tako prihvaćao svaki mogući trenutak u kojemu se morao suočiti s onim što mu Gospodin daje. Gorčinu boli tražio je na Gospodnjemu izvoru milosti, čija je slatkoća uvijek nadvladavala i puštala ga da uvijek ostane isti –  nasmijan i zahvalan za svaki trenutak u svome životu.

Sada ostaje zahvaliti Gospodinu što se proslavio u životu svoga služe, očitovao se u njegovoj poniznosti, ljubavi, jednostavnosti i dobroti.

Premda danas nosimo žalost u svome srcu što naš don Jozo nije s nama, istovremeno osjećamo i radost što smo ga poznavali i veliku zahvalnost za njegov život.

Podijelimo ovu tugu tako da svatko od nje uzme malo za sebe. Kao što smo i za njegovoga ovozemaljskoga života dijelili, nastavimo dijeliti radosti, žalost i uspomene na njega.

Nosimo i dalje onu radost koju je Krist po njemu razdijelio nama.

Čuvajmo riječi koje je tako vješto utkao u naša srca kroz svoje riječ ii svoje propovijedi. 

Sprovodna sv. misa u Pokojnikovoj rodnoj župi sv. Franje Asiškoga Rašeljke je u 15.00 sati, a potom sprovodni obredi u mjesnom groblju.

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!