Vili Beroš ostaje ministar zdravstva jer je na glasovanju o prijedlogu 41 oporbenog zastupnika da mu se iskaže nepovjerenje za to glasovalo 57 zastupnika te nisu skupili 76 glasova koliko je za to potrebno.

Martinčević suzdržana

U glasovanju za iskazivanje nepovjerenja glasovala su 133 zastupnika. Za iskazivanje nepovjerenja je glasovalo 57 zastupnika, 75 je bilo protiv, a suzdržana je bila zastupnica Natalija Martinčević iz Čačićevih Reformista, koji su inače članovi vladajuće koalicije.

– Nije donesena odluka o iskazivanju nepovjerenja Viliju Berošu ministru zdravstva u Vladi Republike Hrvatske, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković nakon glasovanja.

Zastupnica Reformista Natalija Martinčević poručila je u Saboru da je njezin suzdržani glas poruka HDZ-u da je Reformistima neprihvatljiva suradnja s ljudima koji imaju optužnice.

Plenković o Berošu, Beroš o sebi: 

Premijer Andrej Plenković se na sjednici Vlade osvrnuo i na činjenicu da je Beroš ostao ministar, odnosno u Saboru mu nije izglasano nepovjerenje.

– Kao što smo odgovorili u pismenom odgovoru, 5. srpnja prošle godine tamo je opadao broj nazočnih, ali ne zbog epidemioloških razloga, a slično je bilo i danas s brojem ruku koje su uspjeli prikupiti protiv vas, istaknuo je, a na to se nadovezao sam Beroš.

– Nije lako kada vas u svojoj nemoći neutemeljeno kritiziraju, ali prebrodili smo i mnoge druge stvari tako da ćemo svojim aktivnostima i rezultatima svima pokazati i dokazati da smo na pravom putu, istaknuo je. 

Sarkazam Marije Selak-Raspudić o Berošu: Djeci se ne mogu tek tako uzimati superheroji 

Sabor je u podne trebao glasovati o prijedlogu 41 oporbenog zastupnika da se ministru zdravstva Viliju Berošu iskaže nepovjerenje zbog nagomilanih problema i dugova u zdravstvenom sustavu te nepostojanja učinkovitog i transparentnog sustava cijepljenja. Na početku su zatražene stanke.

– Bit ću sarkastična pa ću reći da se djeci se ne mogu tek tako uzimati superheroji. Osnovna je činjenica da smo u borbi s koronom podbacili. Brojke su neumoljivi. Mi smo u samom vrhu po broju smrtnosti u svijetu. Petnaesti smo na listi. Netko za to mora odgovarati, rekla je, između ostalog, zastupnika Marija Selak-Raspudić (nezavisna zastupnica) te zatražila stanku.

Stanku su zatražili i Domovinski pokret odnosno njihov zastupnik Daniel Spajić jer ne mogu od Ministarstva zdravstva dobiti dokument o obradi osobnih podataka. Stanku je zatražio i Peđa Grbin u ime SDP-a. 

Nakon toga stanku je zatražio i Željko Reiner u ime Kluba HDZ-a jer želi govoriti o licemjerju SDP-a, stranke koja je pokrenula proces iskazivanja nepovjerenja ministru Berošu.

Na kraju je stanku zatražio i Hrvoje Zekanović ispred kluba Hrvatskih suverenista.

Oporba nabrajala Beroševe grijehe

Nabrajajući ministrove grijehe oporba je pritom podsjetila na niz afera u zdravstvu, od nefunkcioniranja platforme “cijepi se”, cijepljenje preko reda, dodjeljivanje posla informatizacije zdravstva tvrtki koja se bavi cvijećem kao i slučaj Dijane Zadravec iz Klinike za tumore.

Uoči glasovanja oporba je ponovila da je ministar Beroš trebao sam dati ostavku.

HDZ i premijer uz Beroša

Sam ministar u saborskoj raspravi odbacio je sve optužbe kazavši da su konstruktivne kritike dobrodošle, no one bazirane na neistinama i konstrukcijama su za najveću osudu, a pogotovo kad se kritizira zdravstveni sustav koji je iznio borbu s covidom. To smatram pljuskom svim hrvatskim građanima, rekao je Beroš.

I premijer Andrej Plenković odbacio je oporbene prozivke i primjedbe na račun hrvatskog zdravstvenog sustava i ministra Beroša poručivši da Beroš ostaje, a reforme će se provesti. Odlučno je odbacio i prozivke o neuspjehu cijepljenja, tvrdnje da su ljudi ostajali bez lijekova i da zdravstveni sustav nije funkcionirao.

Da stoje iza ministar Beroša isticali su i zastupnici HDZ-a ocijenivši zahtjev oporbe za smjenom jeftinim politiziranjem i populizmom, pamfletom te iznošenjem neistina.

Zastupnici su prethodno raspravljali o Izvješću o radu Državnog ureda za reviziju za 2020. godine.

U izvješću se, među ostalim, navodi da je Hrvatskom saboru dostavljeno je 185 izvješća o obavljenoj reviziji. 160 ih se odnosi na financijsku reviziju, a 25 na reviziju učinkovitosti kako bi informirali Hrvatski sabor o pravilnosti i učinkovitosti poslovanja subjekata revizije u upravljanju javnim sredstvima.

Očekuje se da će zastupnici glasovati i o izvješćima pučke pravobraniteljice za tri protekle godine. U izvješću za 2020. upozoreno je kako se preporuke pravobraniteljice sve manje ispunjavaju, a to je pripisala i činjenici da Sabor unatrag tri godine nije raspravio njezina izvješća, a da se Vlada nije očitovala na čak 60 posto preporuka.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!